19 C
Kotor

Slušaj online radio

Počeo decenijama iščekivan projekat u Herceg Novom – postavljen kamen temeljac za autobusku stanicu

Kamen temeljac autobuska stanica

Postavljanjem kamena temeljca, krajem protekle sedmice, počela je izgradnja autobuske stanice na koju je Herceg Novi čekao decenijama.

Riječ je o višemilionskom projektu koji će omogućiti bolje uslove putničkog saobraćaja ali i rasteretiti gužvi glavni magistralni put.

„Ovo je veliki dan za Herceg Novi i početak dugoročnog razvoja kada je u pitanju saobraćaj i dolazak autobusa. U ovom dijelu ovdje imaćemo i ostale sadržaje privrednog karaktera koji će oplemeniti kompletan ovaj prostor“, rekao je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

On je kazao da će se u Igalo u naredne dvije godine uložiti više od sedam miliona eura što će promijeniti izgled tog dijela grada.

„Ovo je jedan od najvećih projekata koji se realizuje u Herceg Novom u posljednjoj deceniji, a siguran sam jedan od pet najvećih projekata u Herceg Novom u proteklih nekoliko decenija“, rekao je Katić.

On se zahvalio Vladi i Upravi za kapitalne projekte za pomoć u realizaciji prijeko potrebnih investicija u Herceg Novom.

„Sredstva su obezbjeđena još za vrijeme Uprave javnih radova na čelu sa Borom Lučićem. Ovo je pravi primjer saradnje između državnih i lokalnih vlasti kako je trebalo da bude prethodnih godina. Hvala svima pa da se vidimo ponovo na otvaranju autobuske stanice na ovom istom mjestu za 20 mjeseca koliko je predviđeno da traju radovi“, rekao je Katić.

Autobusku stanicu će graditi kompanija „ENT EXT inženjering“, a direktorica kompanije Anđelka Milutinović kaže da je gradnja tog projekta za njih veliki izazov.

„Ovaj projekat nije samo po posebnim standardima u regionu već po svjetskim trendovima. Nadam se da ćemo opravdati povjerenje i da ćemo sve uraditi u roku i u vrhunskom kvalitetu“, kazala je Milutinović.

Površina centralnog objekta sa pripadajućim aneksom je bruto površine 5.085,99 m2, odnosno 2.932,33 m2 neto površine.

Projektovano je 18 dolazno-odlaznih perona, od kojih je devet nadkrivenih, a isto toliko nenadkrivenih, kao i 10 parkirnih perona.

U sklopu autobuske stanice projektom je predviđen centralni objekat sa pripadajućim aneksom i zona autobuskih perona.

Ispred kompleksa autobuske stanice projektovan je uređen prostor sa pristupnim saobraćajnicama i parkingom kapaciteta 53 parking mjesta za korisnike, a poseban dio predviđen je za parkiranje taksi vozila.

Najčitanije