15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Podrška za upis Bokeljske mornarice na listu UNESCO

Bokeljska mornarica – kolo

Ministarstvo kulture Crne Gore odlučilo je da iduće godine Bokeljsku mornaricu kandiduje za upis na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

“Intenzivno se radi na formiranju potrebne dokumentacije koja je preporučena za takvu aktivnost. Pored pomenute dokumentacije, potrebno je da obezbjedimo i podršku kako našeg aktivnog članstva, tako i prijatelja i poštovalaca Bokeljske mornarice, te naučnih i drugih institucija ” – navodi se u saopštenju koje potpisuje viceadmiral Ilija Radović.

Generalna direktorka UNESCO-a Irina Bokova prilikom posjete Kotoru i Bokeljskoj mornarici još 2014. izjavila je:

“Impresionirana sam brigom koju vidim da polažete u očuvanju tradicije duge dvanaest vjekova, a to je ono što uvijek naglašavam – svjetska baština je i sve ono što oživljava te autentične građevine i objekte. Dakle, ljudi, lokalne zajednice, lokalni identitet. Upravo se u Kotoru to vidi na djelu. Ova kombinacija koju vidim u vašem gradu – svjetska baština koja je opiplijva i ono neopipljivo i dokumentarno nasljeđe, Kotor čini toliko važnim.

Pomenut je Statut Bokeljske mornarice. Podržavala bih vas u tome da aplicirate da taj dokument bude zaštićen pod još jednim, trećim oblikom zaštite koju UNESCO ima – kao pamćenje svijeta.

Sa jedne strane imamo materijalnu baštinu, zatim nematerijalnu i dokumentarno nasljeđe. Zaista možete biti ponosni na dugu istoriju i na način na koji tu tradiciju održavate u životu”, kazala je tada Bokova.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije