8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

JK “Lahor” proslavio 70 godina postojanja

Jedriličarski klub “Lahor” iz Kotora sinoć je u Pomorskom muzeju Crne Gore proslavio vrijedan jubilej-70 godina rada i postojanja.

Brojne posjetioce pozdravio je predsjednik kluba Filip Petričević.

O istorijatu Lahora u proteklih sedam decenija govorila je Tatjana Crepulja, koja je kazala.

Klub je osnovan u oktobru 1947.godine, kao pomorsko brodarsko društvo “Lahor”, prve prostorije bile su u vili “Dalmacija”, a škver je bio na mjestu današnjeg ljetnjeg bazena “Primorca”. “Lahoraši” se 1952. godine sele u Dobrotu na veliko mulo kod Svetog Matije.

Naredne 1953. godine na kraju prve etape Jadranske regate kod Makarske, tragično je izgubio život član kluba 16-godišnji Milan Tujković.

Prva škola jedrenja organizovana je 1955. godine, a krajem 50-tih klub prelazi na Malu pontu i flota postaje bogatija za tri Cadeta.

Na prvom republičkom prvenstvu 1961.godine “Lahor” dominira u klasi Cadet,dok pet godina kasnije flota broji deset jedrilica.

Klasa Optimist uvedena je 1973.godine,kada se prvi put organizuje “Memorija kapetana Marka i Joza Ivanovića”.

U godini kada je Crnogorsko primorje pogodio katastrofalni zemljotres, sve drvene jedrilice su rashodovane, a klub se seli na Mulo Klačevića-Zukina ponta.
Deset olimpijskih jedrilica “Lahor” je dobio 1981. godine uz pomoć Bokeljske banke, tri godine kasnije uvedena je klasa Evropa, a 1989. godine kotorski jedrilčari dobijaju novu lokaciju Atomsko sklonište, gdje se i danas nalaze.
Preko 100 članova “Lahor” je imao 1990.godine.

Uslijedile su teške godine, ne samo za jedrenje i tokom 90-tih flota je znatno smanjena i strategija kluba je bila da se jedrenje održi po bilo koju cijenu.
Krstaš Mala ponta 2001.godine jedri pod zastavom Lahora i pobjeđuje na skoro svim regata na kojima se takmičio.

Sljedeće 2002.godine pokrenuta je regata Fašinada kup, a 2005. Regata bokeljskih mornara i Spinel kup.

70 godina JD Lahor

Iste 2005. klub je dobio Novembarsku nagradu grada Kotora. Klub Diplomatske regate donirao je Lahoru prije dvije godine 3 Optimista prizvođača Winner.

Ove 2017. nabavljena su još 3 Winnera i flota sada broji 21 jedilicu.
Među njima je i Tutta Trieste 2, čija je posada na čelu sa Milošem Radonjićem osvojila Mrdujsku regatu.

Predsjednici Lahora bili su Anton Radimiri, Niko Niketić, Đurko Radimiri, Milo Janović, Josip Čapalija, Vojislav Brinić, Ilija Maslovar, Srđan Gopčević, Gracija Petričević, Branko Seferović, Dušan Matković,S iniša Gopčević, Vojin Vukčević, Božidar Ognjenović, Ivan Matković, Dušan Đučić, Srećko Vukmirović, Božidar Petričević, Mirko Franović, Zoran Nikolić, dok je sada na toj funkciji Filip Petričević.

Sekretari kluba bili su Anton Pavličević, Jovan Subotić, Božidar Petričević, Radovan Krivokapić, Nenad Franović, Branislav Erac i Ratko Pavlović.

Na sinoć održanoj svečanosti uručene su nagrade najboljima na jučerašnjoj regati veterana te zaslužnim pojedincima, koji su obilježili rad kluba u proteklom periodu.

Svečanosti je prisustvovala potpredsjednica Opštine Kotor Ljljana Popović Moškov.

Više fotografija na našoj facebook strani.

Najčitanije