25 C
Kotor

Slušaj online radio

Potpisan Sporazum o saradnji i bratimljenju Herceg Novog i Trebinja

U sklopu programa povodom proslave Dana oslobođenja Herceg Novog „Herceg među gradovima“, sinoć je upriličena svečanost potpisivanja Sporazuma o saradnji i bratimljenju sa Gradom Trebinjem. Inicijativu za bratimljenjem je pokrenuo grad Trebinje u maju ove godine, što je Opština Herceg Novi sa zadovoljstvom prihvatila, a odluku su usvojile obje Skupštine opština.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić istakao je da je ovo potvrda vjekovnog prijateljskog i bratskog odnosa dva grada i jakih veza među njihovim građanima još od osnivanja Herceg Novog i Trebinja pa na dalje u vremenu kada su Tvrdoški monasi našli utočište u manastiru Savina i počeli da ga obnavljaju, do danas kada su ukinute naplatne rampe i očekuje se spajanje graničnih prelaza kako bi učinili bližom razdaljinu među građanima.

“Svjesni smo bogatstva zajedništva i razvoja uz podršku prijatelja i prvih komšija, zato ovaj sporazum vidimo kao još čvršće obećanje da ćemo jedni drugima biti podrška zarad boljitka i prosperiteta sadašnjih i budućih generacija. Trebinje može biti naš oslonac za zajedničke projekte u oblasti vodoprivrede, a segment u kojem uvijek ima potencijala za napredak je i turizam. Naši najbrojniji gosti su iz Trebinja i regiona, pa i to govori da se u Herceg Novom osjećaju ugodno i dobrodošlo,” istakao je Katić.

Katić je ukazao na to da su Trebinje i Herceg Novi već realizovali niz zajedničkih projekata, posebno u oblasti povezivanja službi zaštite, ali i kulture i sporta.

“Ovom prilikom izražavam zahvalnost za podršku koju smo dobili i vaš doprinos za fantastičnu organizaciju Jadranovih vaterpolo utakmica Lige šampiona na bazenu u Trebinju, dok čekamo izgradnju našeg olimpijskog bazena u Herceg Novom. Učinili ste da se osjetimo dobrodošli, a regionom je odjeknula priča o vaterpolo spektaklu u kojem su na tribinama zajedno Novljani, Trebinjci i svi ostali koji podržavaju i bodre naš Jadran,” dodao je predsjednik Opštine Herceg Novi.

Trebinje – Herceg Novi

Čelni ljudi dva susjedna grada saglasni su da je potpisivanje Sporazuma znak spremnosti za bolju prekograničnu saradnju, prilika da se riješe problemi koje stanovnici ovih gradova dijele, da se podstaknu društveni i ekonomski razvoj, kao i da šire ideje i vrijednosti sloge, solidarnosti i saradnje, uvjereni da im je budućnost zajednička.

“Trebinje i Herceg Novi su oduvijek imali dobru saradnju, a o saradnji građana naša dva grada ne treba dodatno govoriti. Vjerujem i znam da tek predstoje značajniji koraci u različitim oblastima djelovanja između naša dva grada, a naša zajednička spremnost za saradnju Trebinja i Herceg Novog nikada se nije prekidala kroz istoriju. Ta zajednička nit traje vijekovima i nemoguće je prekinuti, jer mi dobro znamo ko smo, a moramo da radimo tako da nas po djelima ne zaborave generacije koje tek dolaze,” kazao je gradonačelnik grada Trebinja, Mirko Ćurić.

Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji i bratimljenju predsjednik Opštine Herceg Novi i gradonačelnik Grada Trebinja razmijenili su simbilične, ali kulturološki izuzetno vrijedne darove koji dobro prikazuju vrijednosti koje ova dva grada baštine.

Trebinje – Herceg Novi

Sjajna kulturna saradnja Herceg Novog i Trebinja bila je vidljiva i u nastavku programa, na koncertu KUD Sloga Đenović kada su se predstavila i kulturno umjetnička društva – prijatelji Herceg Novog i KUD Sloga: GKUD „Alat“ Trebinje, KUD „Tekstilac“ Bijelo Polje i KUD „Bihor“ Petnjica. Mnogobrojni posjetioci su uživali u raznovrsnim igrama, ljepoti tradicije, talentu i vještinama koje su pokazali kako domaćini, tako i gosti.

Pred početak nastupa, minutom ćutanja posebna počast je odata prerano preminulom hercegnovskom akademskom slikaru, Vojislavu Voju Kilibardi, kojem su organizatori ispred Opštine Herceg Novi i posvetili sinoćnji koncert.

Najčitanije