35.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Antun Sbutega – od profesora do ambasadora…

Antun Sbutega foto Boka News

Lijepa Boka Kotorska, posebno drevni Prčanj, na čijim obalama su nastajale brojne i drevne kapetanske i plemićke porodice, dala nam je izuzetno veliki broj značajnih i dragocjenih ličnosti u savremenoj pomorskoj i diplomatskoj istoriji. Jedno od imena koje je ispisano zlatnim slovima jeste Antun Sbutega.

Antun se rodio Prčanju, tom malm bajkovitom mjestu smještenon na obalama čarobne Boke Kotorske, koja nosi sa sobom nevjerojatno bogatu i fascinantnu pomorsku prošlost. Kao biser na obali, Prčanj je oduvijek  bio očaravajući spoj tradicije i prirodnih ljepota, privlačeći putnike i istraživače kroz vjekove. Od prvih valova koji zapljuskuju obalu do jedinstvene pomorske baštine, Prčanj je drevno mjesto koje nam pokazuje dio bogate pomorske kulture i životnog naslijeđ ovog malog, ali istorijski velikog mjesta. Antun je odrastao u porodici s dubokim korijenima u pomorstvu. Njegov otac, kapetan Krsto, bio je istaknuta ličnost u pomorstvu Boke.

Ova pomorska pozadina oblikovala je Antuna i usadila mu strast prema pomorstvu. Nakon završetka Gimnazije u Kotoru, Antun je odlučio nastaviti pomorsku tradiciju i posvetiti se pomorskom sektoru. Završio je Ekonomski fakultet na Univerziteta u u Beogradu, gdje je započeo svoje formalno obrazovanje u ekonomiji. No, njegova strast prema pomorstvu sa godinama je samo jačala Svoje formalno obrazovanje učvrstio je kroz magistarske studije i doktorat, istražujući područje pomorskog brodarstva i razvoja tog sektora u bivšoj Jugoslaviji. Njegova teza ”Marketing u pomorskom brodarstvu” jasno pokazuje kako je spojio svoju ekonomsku ekspertizu s ljubavlju prema moru.  Godine 1977. Antun se zaposliio Srednjoj pomorskoj školi, gdje je počeo dijeliti svoje znanje o ekonomiji i pomorstvu. No, to je samo bila početna tačka njegove nastave. Od 1977. do 1991. godine, radio je na Višoj pomorskoj školi i Fakultetu za pomorstvo u Kotoru. Tokom tog vremena, stekao je zvanje asistenta, predavača i docenta, postavši ključna figura u oblikovanju budućih pomorskih stručnjaka i mnogobrojnih generacija.  Svojim predavanjima i radom na različitim ekonomskim predmetima, uključujući “Ekonomiku brodarstva,” “Ekonomiku luka,” “Ekonomiku saobraćaja” i “Marketing u pomorskom brodarstvu,”Antun je usmjeravao i oblikovao mlade umove prema dubokom razumijevanju i prosperitetu pomorskog sektora. Njegova posvećenost pomorskoj ekonomiji i razvoju doprinijela je jačanju znanja budućih pomorskih stručnjaka.

Antun Sbutega ostao je vjeran svom pomorskom naslijeđu i tradiciji tokom čitave svoje karijere, kombinujući porodičnu strast prema moru s akademskim znanjem. Njegova životna priča je svijetla tačka u pomorskoj istoriji, istovremeno odražavajući jaku ljubav prema moru obrazovanju i pomorstvu. Njegova karijera nije bila samo akademska, već i inspiracijska saga koja seže duboko u srce Bokeljske obale i cijele Crne Gore. Njegova posvećenost, harizma i sposobnost da prenese svoje bogato znanje studentima oblikovali su ne samo pojedince, već i cijelu zajednicu i mnogobrojne generacije pomoraca. Njegova stručnost i iskustvo omogućavalo je brojnim generacijama studenata sticanje temeljnog znanja i razvoj praktičnih pomorskih vještina potrebnih za uspješno upravljanje brodovima i pomorskim resursima. S obzirom na sve ove faktore, ne čudi što su studenti često razvijajli duboku privrženost prema svom profesoru pomorskih nauka koji je bio njihov mentor ali i idol brojnih generacija. Ovi odnosi bili su duboki i trajni, često ostavljajući jak utisak na studente tokom njihovih karijera u pomorstvu.

Početkom ratnih devedesetih, u vreme turbulentnih promjena izazvanih društvenim, političkim i ratnim okolnostima, Antun Sbutega donosi hrabar i odlučujući korak – sa svojom porodicom seli se u Rim. Ova teška ali i hrabra odluka nije bila samo promjena geografske sredine, već i odlazak u njemu dobro poznat svijet koji je obuhvatao i oblikovao različite kulture, bogatu istoriju. Na razmeđima ovih različitih svjetova, Sbutega nije samo čuvao svoje duboko ukorijenjeno pomorsko nasleđe, već je i ostvarivao duboki uticaj na teološke i vjersko nasljeđe. On je kao istinski filantrop podržavao i finansirao katoličke misije širom svijeta.  Od 1994. do 2007. godine, Sbutega je je imao snažan uticaj u Kongregaciju za evangelizaciju naroda u Vatikanu. Tokom tog perioda, njegova uloga obuhvatala je finansiranje katoličkih misija širom svijeta. Njegova posvećenost i nesebična podrška omogućili su širenje vjere i humanitarnog rada u mnogim djelovima svijeta, donoseći svjetlost i nadu onima kojima je to bilo najpotrebnije. Antun Sbutega ostavlja dubok i trajan utisak na svijet i društvo oko sebe, pokazujući kako jedna osoba može donijeti pozitivne promjene na globalnom nivou. Njegova predanost pomorstvu, humanitarnom radu i promociji vrijednosti katoličke vjere ostaju inspiracija za sve one koji teže da učine Evropu i svijet boljim mjestom.

dr Antun Sbutega

AMBASADOR, NAUČNI ISTRAŽIVAČ I ADMIRAL BOKELJSKE MORNARICE

Antun Sbutega je predstavljao Crnu Goru kao njen ambasador od 1. januara 2007. do 30. aprila 2013. godine, što je bilo je od izuzetnog značaja. On obavljao je dužnost ambasadora Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom viteškom Malteškom redu. Njegovo poslanstvo je obuhvatalo očuvanje i unapređenje odnosa između Crne Gore i ovih visokih i značajnih država a takođe tu je jak doprinos u jačanju dijaloga između Crne Gore i njih. Nakon toga, od 16. februara 2015. godine, pa sve do svog penzionisanja 1. decembra 2017. godine, obavljao je dužnost ambasadora Crne Gore u Republici Italiji. Osim što je predstavljao Crnu Goru u ovoj značajnoj evropskoj zemlji, takođe je obavljao funkciju nerezidentnog ambasadora u Republici Malti i Republici San Marino. Tokom tog perioda, ambasador  Sbutega je bio ključna figura u jačanju političkih, ekonomskih i kulturnih veza između Crne Gore i ovih država, te je značajno doprinio promociji crnogorskih interesa u Italiji i šire. Crnogorsko-italijanske veze su duboko ukorijenjene u istoriji i kulturi. Ova dva naroda dijele bogato nasleđe koje seže unazad vjekovima, a ambasador je bio ključna karika u jačanju ovih veza. Kroz istoriju, Italija je bila značajna destinacija za mnoge Crnogorce, kako u trgovini, tako i u migracijama, čime su se ispreplele kulturne i ekonomske veze. Osim toga, obje zemlje su dio Mediteranske regije i dijele slične vrijednosti u pogledu očuvanja mira i stabilnosti u Evropi. Ambasador je radio na unapređenju tih veza, podstičući saradnju u oblasti privrede, kulture, obrazovanja i mnogih drugih sektora. Sbutegino predano diplomatsko djelovanje i angažman su doprinijeli očuvanju i jačanju tradicionalnih veza između Crne Gore i Italije, te su ostavili trajni pečat na odnose između ovih dviju nacija i naroda.

Antun Sbutega je izuzetno plodan i raznovrstan autor čije stvaralaštvo obuhvata brojne naučne i stručne radove, kao i književna djela koja su objavljena u bivšoj Jugoslaviji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Vatikanu i Italiji. Njegov impresivan opus pokriva širok spektar oblasti, od ekonomike pomorstva, ekonomike turizma, marketinga, istorije, diplomatije i kulture, pa sve do književnih djela koja su obeležila njegovu karijeru. Njegovi naučni i stručni radovi iz oblasti ekonomije pomorstva i turizma predstavljaju vrijedne doprinose razumijevanju i razvoju ovih naučnih grana i oblasti. Njegova analitička i istraživačka sposobnost donijela je svijetlo u razumijevanju kompleksnih ekonomskih i tržišnih aspekata pomorstva i turizma, a njegovi radovi su postali referentni izvori za proučavanje tih oblasti. U oblasti književnosti i kulture, Sbutega je autor knjiga koje se bave istorijom, kulturnim nasleđem i ljudima Boke Kotorske. Njegova “Storia del Montenegro” (Istorija Crne Gore) i “Ljudi iz Boke” pružaju dubok uvid u bogatu istoriju i kulturu ovog regiona. Takođe, njegova drama “Ozana” i zbirka poezije ”Sjećanje na more” svjedoče o njegovom lirskom talentu i sposobnosti da prenese duboke emocije putem stihova i riječi. Posebno značajna je njegova monografija “Bokeljska mornarica, nematerijalna kulturna baština čovječanstva” koja se bavi bogatom pomorskom tradicijom Boke Kotorske, dok njegova knjiga “Ikona vitezova. Istorija ikone Bogorodice Fileremske” pruža duboko istorijsko i kulturno razumijevanje ovog artefakta.

Antun Sbutega

Njegova posvećenost proučavanju, istraživanju i promociji istorije, kulture i ekonomije pomogla je očuvanju i širenju znanja o ovim oblastima i ostavlja dubok uticaj na kulturu i nauku na samo u Crnoj Gori već mnogo šire. Antun Sbutega, je izuzetan intelektualac i istraživač, duboko svjestan svojih hrvatskih korijena i nasljeđa koje čini kulturnu istoriju s dubokim razumijevanjem i predanošću. Njegova veza s hrvatskim nasleđem čini bitan dio njegove lične i profesionalne priče, obogaćujući njegovu karijeru i doprinoseći kulturnoj razmjeni i dijalogu. Njegova svestranost takođe obuhvata i raznolikost jezika, omogućavajući mu da komunicira na više jezika i uspostavi mostove između različitih kultura. Njegova sposobnost da premosti jezičke i kulturne barijere doprinijela je raznolikosti i dijalogu među narodima. U cjelini, Antun Sbutega je više od samo istraživača i pisca; on je ambasador kulturne raznolikosti i dijaloga, čije strastveno zalaganje za očuvanje i promociju crnogorskog, hrvatskog i italijanskog nasleđa ostavlja jak trag u svijetu kulture i nauke. Duboko svjestan svojih korijena, Sbutega svoje znanje prenosi na svoje čitaoce i slušaoce. Njegova analitička i istraživačka sposobnost pomaže u razumijevanju složenih istorijskih i kulturnih procesa i aspekata. Antun Sbutega, je ime koje će ponosno da svijetli kroz sve naredne decenije i vjekove poput svetionika Boke Kotorske. Njegov doprinos širenju kulture i jačanju kulturnih veza prelazi granice zemalja i kontinenata, te se ogleda u bogatom mozaiku nagrada koje su mu dodijeljene.

Antun Sbutega, istaknutu intelektualac i ambasador kulturnih veza, obogatio je svoju karijeru i svoj životni put novim izazovima i odgovornostima kroz izbor za poziciju Admirala Bokeljske mornarice Kotor 20. juna 2016. godine. i tu je dužnost obavljao do 2023. godine.  Ovaj čin označio je novu etapu u njegovoj višedecenijskoj posvećenosti pomorstvu i kulturi, otvarajući vrata novim mogućnostima i doprinoseći očuvanju jedinstvene pomorske tradicije Boke Kotorske. Pozicija Admirala Bokeljske mornarice predstavlja poseban i značajan položaj u očuvanju i jačanju hrvatske kulturne baštine. Sbutega je ovu dužnost prihvatio s posebnim ponosom i predanošću, prepoznajući važnost očuvanja pomorske baštine i tradicije Boke Kotorske. Kao izabrani Admiral ove ugledne institucije, Sbutega je postao ključna figura u očuvanju i unaprijeđenju vrijednosti i znanja vezanih za pomorstvo, a njegovo strastveno zalaganje osigurava da se ova tradicija prenosi na buduće generacije. Tokom svoje službe kao Admiral, Sbutega je ostvario mnoge značajne inicijative. Aktivno je podržavao obuku i edukaciju mladih generacija Bokeljske mornarice, omogućavajući im da steknu dragocjeno iskustvo i znanje u vezi sa kulturnim nasljeđem. Ovo poglavlje u Sbuteginom životu svjedoči o njegovoj neprekidnoj  posvećenosti pomorstvu i kulturi. Kroz svoju ulogu kao Admiral, on je postao zaštitnik i nosilac pomorske tradicije, odražavajući duboko ukorijenjene vrijednosti i obogaćujući kulturu Boke Kotorske.

Crna Gora, često nazivana biserom Jadrana, karakteriše se raznolikošću kulture i bogatom istorijom. U srcu ove kulturne prizme stoji Antun Sbutega, istraživača, pisca, pjesnika i ambasador, koji je tokom svog života posvetio značajnu pažnju širenju kulturne istorije i multikulturalnosti Crne Gore. Kroz sve ove uloge i djelovanje, Antun Sbutega se izdvaja kao kulturni misionar i poznavalac multikulture Crne Gore. Njegov doprinos očuvanju i promociji kulturne raznolikosti, razumijevanju među različitim kulturama i očuvanju nasleđa je neprocjenjiv. Kroz svoju višedecenisku predanost i rad, Sbutega ostavlja neizbrisiv trag na kulturnoj sceni Crne Gore, inspirišući sve one koji dijele iste vrijednosti prema multikulturi i dijalogu među narodima. Svoj esej o Antunu Sbutegi završići riječima velikana hrvatske književne scene Miroslava Krleže koji je to lijepo definisao: ,, Kultura je duhovni prostor, mjerilo ljudskog dostojanstva, unutrašnja ravnoteža, kriterijum istorijskih razdoblja i svjetionik u mračnim vremenima.”

Iz bogate biografije Antuna Sbutege izdvajam:

ANTUN SBUTEGA (1949.) Osmogodišnju školu završio je na Prčanju, a gimnaziju u Kotoru. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gdje je kasnije stekao zvanje magistra sa tezom „Marketing u pomorskom brodarstvu“, i doktora ekonomskih nauka sa tezom „Politika razvoja pomorskog brodarstva Jugoslavije“. Početkom 1977. godine zaposlio se u Srednjoj pomorskoj školi, gdje je predavao ekonomske predmete. Od oktobra 1977. do oktobra 1991. godine radio je na Višoj pomorskoj školi, odnosno Fakultetu za pomorstvo u Kotoru, gdje je u zvanju asistenta, predavača i docenta predavao više ekonomskih predmeta: Ekonomika brodarstva, Ekonomika luka, Ekonomika saobraćaja i Marketing u pomorskom brodarstvu. Zajedno sa porodicom odselio se 1991. godine u Rim, gdje i sada provodi dio godine. Od 1994. do 2007. godine radio je u Kongregaciji za evanđelizaciju naroda (Vatikan), gdje se bavio finansiranjem katoličkih misija u svijetu. Od 1. janura 2007. do 30. aprila 2013. obavljao je dužnost ambasadora Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom viteškom malteškom redu, a od 16. februara 2015. do penzionisanja, 1. decembra 2017. godine, ambasadora Crne Gore u Republici Italiji i nerezidentnog ambasadora u Republici Malti i Republici San Marino. Sarađivao je sa više univerziteta u Italiji, a bio je angažovan kao profesor Marketinga u turizmu na Fakultetu za mediteranske poslovne studije u Tivtu. Učestvovao je na mnogim naučnim skupovima i projektima. Autor je brojnih naučnih i stručnih radova objavljenih u bivšoj Jugoslaviji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Vatikanu i Italiji iz oblasti ekonomike pomorstva, ekonomike turizma, marketinga, istorije, diplomatije i kulture, te književnih djela, među kojima su „Ekonomika i organizacija pomorskog brodarstva“ 1984. godine, „Marketing u pomorstvu“ 1984, „Storia del Montenegro“ (Istorija Crne Gore) 2007, „Ljudi iz Boke“ 2012, „Pisma iz Rima“ 2013, drama „Ozana“ 2015, zbirka poezije „Sjećanje na more“ 2015. i „Ikona vitezova. Istorija ikone Bogorodice Fileremske“ 2017, “Histroija pomorstva Crne Gore u kontekstu jadranskog mediteranskog i svjetskog pomorstva” 2019 g, i “Bratstvo Sbutega protagonista historije Prčanja i Boke od XVI do XXI stoljeća”; Monografija “Bokeljska mornarica, nematerijalna kulturna baština čovječanstva” (2022). Sarađuje sa više listova i časopisa u kojima je objavio veliki broj članaka. Odlikovan je Velikim križem Papskog reda Pio IX, Velikim križem za zasluge Suverenog viteškog malteškog reda, Velikim križem Reda Danilo I, vitez je Suverenog viteškog malteškog reda, kao i vitez Svetog viteškog Konstantinovog reda Svetog Đorđa. Izabran je za admirala Bokeljske mornarice Kotor 20. juna 2016. godine i tu je dužnost obavljao do 2023. godine.

/Piše: Božidar Proročić/

BOKA

Tanka linija obale

Palače i crkve

Vrtovi i palme

Pitome masline

I vinova loza

I more, tiho i tajanstveno

A iznad toga

Prijeteće planine

Tamne i strme.

/Antun Sbutega/

Najčitanije