9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Potpisivanje Ugovora o izgradnji žičare Kotor – Lovćen

žičara

Vlada Crne Gore i Konzorcijum „Leitner – žičara Kotor 1350“ koji čine kompanije „Novi Volvox“ Podgorica i Leitner  Italija  potpisaće se danas Ugovor o izgradnji žičare Kotor – Lovćen.

Ovim povodom u press centru Vlade Crne Gore biće održana konferencija za medije sa početkom u 12.30 čaova na kojoj će govoriti ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, predstavnik Konzorcijuma Leitner, Martin Lajtner, predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić i glavna gradska arhitektica Prijestonice Cetinje, Marija Mrvaljević.

Ukupna investicija potrebna za realizaciju ovog projekta procijenjena je na iznos od 20 miliona eura.

Finansijska ponuda budućeg koncesionara podrazumijeva naknadu od 15% od neto vrijednosti profita ostvarenog upravljanjem žičarom i pratećim sadržajima, koji obuhvataju restoran, parking i suvenirnicu na period od 30 godina.

Uz ponudu koncesionara predviđeno je upravljanje žičarom uz minimum sedam mjeseci rada godišnje, dok su projektovani prihodi za isti period u rangu između 3,9 miliona i 9 miliona eura. Upravljanje žičarom počinje od datuma ispunjenja preduslova predviđenih nacrtom Ugovora i uključuje vremenski period potreban za izgradnju koja bi trebalo da bude završena nakon godinu dana. Žičara i svi propratni sadržaji nakon isteka perioda zakupa prelaze u vlasništvo države.

Žičara – Ilustracija foto: Novi volvox

Početna stanica predviđena je u Kotoru, a završna na lokalitetu Kuk na Lovćenu. Projekat izgradnje žičare Kotor-Lovćen predstavlja šansu za povezivanje Boke Kotorske, Nacionalnog parka Lovćen kao i Njegoševog mauzoleja na savremen i turistički atraktivan način, ali i priliku za nove investicije i dodatni razvoj cjelokupne privrede ovog dijela Crne Gore.

Najčitanije