17 C
Kotor

Slušaj online radio

Predsjednik parlamenta Luksemburga: Herceg Novi grad sa velikim turističkim potencijalom

Luksembrug-HN

Predsjednik Predstavničkog doma Luksemburga, Fernang Etgen boravi u Herceg Novom, gdje će 4. i 5. oktobra biti učesnik 14. Konferencije predsjednika parlamenata malih evropskih država. On i saradnici su danas bili gosti predsjednika Opštine Herceg Novi, Stevana Katića, sa kojim su obišli Stari grad i razgovarali o mogućnostima za povezivanje i saradnju.

Delegacija Luksemburga imala je priliku da se upozna sa istorijom, posjeti najatraktivnije dijelove Starog grada i tvrđave Forte Mare i Kanli Kula, te da se informiše o aktuelnim projektima i strateškim planovima lokalne uprave.

Etgen je istakao da je Herceg Novi grad sa velikim turističkim potencijalima, a Crna Gora otvoreno, pluralističko društvo, baš kao i Luksemburg.

“Crna Gora ima značajnu ulogu na Balkanu, kao što Luksemburg ima značajnu ulogu u Evropskoj uniji. Nadam se da će i Crna Gora jednog dana biti članica Evropske unije. Posebno mi je prijatna posjeta Herceg Novom, jer se nalazimo u gradu sa velikim turističkim potencijalima, izuzetnim tvrđavama, koje mogu da privuku turiste”, rekao je Etgen.

Luksembrug-HN

Etgen je poručio da zemlje članice Evropske unije i one koje to žele da postanu moraju da sarađuju. Dodao je da je parlamentarna saradnja izuzetno važna za razmjenu iskustava između Crne Gore i Luksemburga, kao i za promociju naše zemlje.

“Crna Gora i Luksemburg imaju odlične bilateralne odnose. U Luksemburgu živi oko 3.600 ljudi iz Crne Gore i oni su se odlično integrisali u naše društvo. Na parlamentarnom nivou imamo odličnu saradnju na različitim poljima, kao što je sa Savjetom Evropske unije i OEBS-om, što smatram da će doprinijeti Crnoj Gori da ostvari svoje evropske ciljeve, kazao je Etgen.

Predsjednik Opštine Stevan Katić ocijenio je da je Konferencija predsjednika parlamenata malih evropskih država najvažniji skup u Herceg Novom u posljednjih 30 godina, kojem će prisustvovati visoki zvaničnici parlamenata više zemalja Evrope. On je poručio da će Herceg Novi i Crna Gora naredna dva dana biti zapaženi u regionu i cijeloj Evropi.

“Smatram da je ova konferencija značajna zbog saradnje na nivou parlamenata, ali i zbog toga što je Herceg Novi odabran za domaćina. Ugostio sam danas predsjednika parlamenta Luksemburga, sa kojim smo u srdačnom razgovoru razmjenili iskustva i upoznali ga sa istorijom grada. Istakli smo koliko je značajno da država koju predstavlja bude prisutna u Herceg Novom, posebno kada je u pitanju turizam. Luksemburg je najrazvijenija mala države Evrope, koja ima najviši BDP po glavi stanovnika, te nam njihova iskustva mogu biti od izuzetne pomoći, naročito u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji”, rekao je Katić.

Luksembrug-HN

Četrnaesta Konferencija predsjednika parlamenata malih evropskih država biće otvorena u ponedjeljak u 10 sati u hotelu “Lazure” obraćanjem predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića.

Na konferenciji će učestvovati predsjednik Predstavničkog doma Luksemburga Fernang Etgen, predsjednica Predstavničkog doma Kipra Anita Demetriou, predsjednik Nacionalnog savjeta Monaka Stefan Valeri, predsjednica Parlamenta Andore Roser Sune Paskuet, kao i drugi visoki predstavnici parlamenata Monaka, Luksemburga, Kipra, San Marina i Islanda.
Učesnici će razgovarati o izazovima i prednostima za male države u pogledu inovacija i modernizacije parlamenata, ulozi parlamenata u savremenim ekološkim izazovima, kao i parlamentarnoj diplomatiji malih evropskih država

Najčitanije