12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Premijera predstave “Pokojnik” 30. jula u Velikoj sali CZK Tivat

Pokojnik, plakat

Na Festivala mediteranskog teatra „Purgarorije 2022.g“. biće izvedena premijera pozorišne  predstave „Pokojnik“, koju je po tekstu Branislava Nušića režirao Egon Savin, u  subotu 30. jula u 21.30 sati u Velikoj sali  Centru za kulturu Tivat. Ovo je  prva koprodukcija  Centra za kulturu Tivat i Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice.

Prvo reprizno izvođenje je u nedelju 31.jula a drugo u ponedeljak 01.avgusta, u istom prostiru. Podgorička premijerom zakazana je za 6. oktobra u Crnogorskom narodnom pozorištu.

U predstavi igraju: Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Branka Otašević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Lazar Dragojević, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović.

Autorski tim čine: Vesna Popović scenografkinja, Jelena Stokuća kostimografkinja, Gordana Bulatović asistentkinja kostimografkinje, Dubravka Drakić scenski govor, organizatorka Gordana Smodlaka, izvršna producentkinja Nela Otašević, i asistentkinja reditelja Radmila Božović.

Reditelj Egon Savin je kazao da je predstava oštra, duhovita i sažeta. On je pohvalio crnogorske glumce:  “Ja radim širom bivše Jugoslavije, u svim većim pozorištima regiona i moram da kažem nešto što jasno vidim – Crnogorsko narodno pozorište trenutno ima četiri fantastična mlada glumca i pet nevjerovatnih glumica, a to je kapital kakav se rijetko srijeće u evropskim razmjerama. Ukoliko CNP bude pravio dobre izbore komada i reditelja, sa ovim glumcima, nacionalni teatar može praviti predstave koje su u značajne u evropskim razmjerama.” – zaključio je Savin.

Bojan Dimitrijević je kazao da je uživao u procesu. “Radio sam sa kolegama sa kojima nisam radio i koje nisam poznavao i to je prilika da izađeš iz zone komfora. U ovom slučaju sam iz zone komfora ušao u neki drugi komfor, zahvaljujući organizaciji Crnogorskog narodnog pozorišta i gostoprimstvu Centra za kulturu Tivat. Vjerujem da smo napravili dobru predstavu, u kojoj će publika uživati i zbog koje će se zamisliti nad temama koje ovaj komad ističe.” – kazao je Dimitrijević na konferenciji za medije.

Glumac Slobodan Marunović je kazao da adaptacija Egona Savina komadu daje novu dimenziju  i da smatra da će “Pokojnik” biti gledana predstava koju će publika voljeti.

“Ovaj komad otvara svevremene teme koje se mene tiču i koje me bole, a o kojima je važno govoriti u Crnoj Gori i zato sam jako srećna što smo radili upravo Nušića.” – kazala je Radmila Božović, glumica Crnogorskog narodnog pozorišta.

Predstava „Pokojnik“ će biti izvedena i 31. jula i 1. avgusta u Tivtu, kao i 7. i 8. oktobra u Podgorici.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije