20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Preminuo Leon Švarcbaum, preživeli iz Aušvica i Buhenvalda

Leon Švarcbaum Foto: Monika Skolimowska/zb/dpa

Berlin/Potsdam (dpa) – Jedan od važnih svedoka Holokausta, Leon Švarcbaum (Schwarzbaum), preminuo je u 102. godini, potvrdio je u ponedeljak Međunarodni komitet Aušvic. Poznat pod nadimkom Henri, preživeo je Aušvic, Buhenvald i Zaksenhauzen. Svi ostali članovi njegove porodice su stradali.

“Sa velikom tugom, dubokim poštovanjem i zahvalnošću, ljudi širom sveta koji su preživeli Holokaust opraštaju se od svog prijatelja, sapatnika i druga Leona Švarcbauma,” saopštio je Komitet.

Švarcbaum je preminuo u noći između nedelje i ponedeljka u Potsdamu kod Berlina. Vest o njegovoj smrti prvi je Bild onlajn.

Švarcbaum je posle Drugog svetskog rata živeo u Berlinu, radeći kao trgovac umetninama i antikvitetima.

Nedavno je trebalo da svedoči u procesu protiv jednog čuvara u logoru Zaksenhauzen, ali morao je da odustane zbog lošeg zdravlja, objavio je sud. Švarcbaum se 2016. pojavio na suđenju esesovskom čuvaru iz Aušvica Rajnholdu Haningu (Reinhold Hanning).

Leon Švarcbaum je decenijama držao predavanja o iskustvima kroz koja je prošao u eri nemačkih nacista od 1939. do 1945. Pre tri godine primio je Savezni krst za zasluge.

Izvor:dpa
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije