13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara SO

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, istorije, poezije, biografske literature, kulinarstva i knjiga za djecu.

Pegi Gugenhajm – sablazan savremene umetnosti autorke Fransiz Prouz knjiga je koja će očarati kako zaljubljenike u umjetnost 20. vijeka,  tako i sve one koji su zainteresovani za američku i evropsku kulturu. Autorka prikazuje Pegi Gugenhajm kroz gotovo svaki aspekt njenog neobičnog života, od jedinstvenih kolekcionarskih navika i otkrića do prijateljstva sa poznatima, propalih brakova i skandaloznih afera. Pred nama je portret jedne  žene koja je uspjela da se nametne kao figura moći u svijetu u kojem vladaju muškarci. Izdavač je Klio.

Frida Kalo i boje života roman je Karolin Bernard. Godina je 1925. U Meksiko Sitiju ključaju političke borbe i kreativne strasti. Komunističke ideje izvele su na hiljade ljudi na ulice. Najistaknutiji umjetnici žučno raspravljaju o novim stremljenjima u savremenom svijetu. Iznad svih uzdiže se kolosalni Dijego Rivera, slikar koji je na svojim muralima ovjekovječio Meksičku revoluciju. Uprkos strašnoj fizičkoj patnjui nakon teške saobraćajne nesreće, 17-godišnja Frida ne prestaje da slika i ne sluteći da će jednog dana postati slavna. Priča je ovo o ženi buntovnog duha kojom se Rivera dva puta ženio. Izdavač je Laguna.

Svetlost i senke – Kultura Srba u Trstu knjiga je koju je priredila Marija Mitrović. Trst je grad u kome su vidljivi tragovi više kultura; osim italijanske tu su još i njemačka, austrijska, slovenačka, hrvatska, srpska. S obzirom da su tragovi srpske kulture ostali prilično zanemareni knjiga ima dvostruki zadatak: sa jedne strane da okupi i ukratko predstavi najznačajnije radove o srpskoj kulturi u Trstu, dok s druge strane treba da predstavi savremenu sliku srpske dijaspore u ovom gradu. U ovoj bogato ilustrovanoj knjizi ćemo pronaći sve ono što je važno znati o srpskoj crkvi, groblju, školi, horu, ekonomiji i zgradama. Izdavač je Klio.

Vatra i ništa zbirka je pjesama Branka Miljkovića za koju je dobio Oktobarsku nagradu. Stvarajući od riječi i stihova simbole koji dobijaju svoju stvarnost, Miljković je uzdigao poeziju do bitnog elementa koji ispunjava naše živote. Unuk simbolista i nadrealista, kako je sam za sebe govorio, učinio je pjesništvo dostignućem krajnje ljepote. Iz čuvene pjesničke generacije šeszdesetih godina 20. vijeka sa pravom je prozvan „princem poezije“. Od prve pjesme iz ove zbirke Uzalud je budim do posljednje Pesma za moj 27. rođendan prošetaćemo kroz čudesni svijet Miljkovićeve poetike. Izdavač je Laguna.

Na osnovu hiljada stranica iz  bilježnica Leonarda da Vinčija i na osnovu novih oktića o njegovom životu i radu, autor Volter Ajzakson nam u knjizi koja i ima naslov Leonardo da Vinči razotkriva velikog renesansnog umjetnika i naučnika. Leonardo je naslikao dvije najslavnije slike u istoriji, Tajnu večeru i Mona Lizu. Sa strašću koja je prelazlila u opsesivnost bavio se proučavanjem anatomije, fosila, ptica, letećih mašina, botanike, geologije i oružja. Sposobnost da ukršta društvene i prirodne nauke, koje simboliše crtež Vitruvijev čovjek, stvorila je od njega najkreativnijeg inovatora u istoriji. Izdavač je Laguna.

Kuvar posnih jela na vodi je knjiga koju je priredila monahinja Atanasija Rašić iz manastira Rukumija. U prvom dijelu naći ćemo pravo bogatstvo recepata: razne vrste pasulja i kupusa, zatim, paprikaš, supe, salate, variva, jela sa krompirom, čorbe i paštete od raznih sastojaka, mnogobrojne soseve. Svi opisani recepti su i ilustrovani. U drugom dijelu knjige govori se o jestivom cvijeću, pravilima posta, savjetima u pogledu ishrane kod hroničnih bolesti, o ljekovitosti hrane kao i o vitaminima i mineralima. Izdavač je Kolor Pres.

Prevozna sredstva koja su promenila svet knjiga je namijenjena mlađim čitaocima, sa sjajnim ilustracijama. Predstavljene su nam prekretnice u razvoju putovanja i prevoza. Autori nas vode od malo zapaženih ideja koje su pokrenule tehnološku revoluciju, preko fantastičnih uspjeha, pa do tragedija koje su zauvijek okončale ogromne projekte. Upoznaćemo se i sa čuvenim izumiteljima i provozati se najbržim, navećim i najstrašnijim mašinama za koje se zaista može reći da su promijenile svijet. Izdavač je Laguna.

Najčitanije