17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So – Mimoza, izlog,

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, istorije, kulinarstva, pedijatrije i stripovane mitologije za djecu.

Apropo ničega iskrena je, duhovita i na momente komična autobiografija slavnog režisera, pisca i glumca Vudija Alena. Priču započinje od djetinjstva u Bruklinu i pisanja za različite šou-programe u prvim danima televizije kada je radio sa velikanima komedije,  Alen takođe opisuje teške trenutke dok je nastupao kao stand-up komičar prije nego što je stekao slavu i uspjeh jedinstvenim i dinamičnm stilom. Približava nam, naravno, i kako se otisnuo u svijet filmskog stvaralaštva sa komedijama poput Uzmi novac i bježi i dočarava cijelu svoju bogatu šezdesetogodišnju karijeru scenariste i režisera. Izdavač je Laguna.

Neočekivana braća novi je roman Amina Malufa. Alek, sredovječni karikaturista i Eva, romansijerka koja je napisala samo jednu ali kultnu knjigu, jedini su stanovnici sićušnog ostrva na obali Atlantika. Uopšte se ne viđaju, sve do dana kada ih neobjašnjiv prekid svih sredstava komunikacije primora da izađu iz svoje ljubomorno čuvane samoće. Kako se može objasniti potpuni gubitak veza? Izdavač je Laguna.

Žena koja godinu dana nije ustala iz kreveta roman je autorke Sju Tausend. Istog dana kad su njeni nadareni blizanci otišli od kuće na univerzitet, Eva je legla u krevet i ostala tamo. Njen muž Brajan je astronom koji provodi vrijeme posmatrajući širenje kosmosa, održava aferu sa koleginicom Titanijom i besposliči u svojoj šupi. Evina majka ima još manje razumijevanja za nju. Međutim, vijesti o njenom odbijanju da ustane iz kreveta brzo se šire. Vojska obožavalaca piše joj pisma, a kuću joj uskoro opsjedaju sljedbenici. U tom apsurdnom stanju Eva napokon shvata šta je to sloboda. Izdavač je Laguna.

Knjiga Dušana Fundića Austrougarska i nastanak Albanije (1896-1914) originalno je naučno djelo. Njeni zaključci zasnovani su prvenstveno na građi bečkog arhiva. U odnosu na dosadašnja istraživanja napravljen je značajan pomak uz korišćenje odgovarajućeg metodološkog pristupa. Rukopis ove knjige predstavlja vrijedan doprinos, ne samo srpskoj, nego i svjetskoj istoriografiji, humanističkim i društvenim naukama. Posebno će obogatiti naš fond znanja o istoriji Austrougarske, Albanaca i Balkanskog poluostrva, ali će upotpuniti i svjetska istraživanja složenog odnosa između imperija i nacija. Izdavač je Klio.

Srpski posni kuvar manastira Rukumije koji je priredila monahinja Atanasija Rašić prestavlja zbir popularnih Rukumijskih kuvarčića, koji su u proteklih 20 godina ušli u mnoge domove. Kuvar (posebno u doba posta) podučava mlade domaćice kako da svoju porodičnu trpezu u vrijeme posta održe tako da se porodica lako navikne na promjenu u načinu ishrane. Ovo prošireno i dopunjeno izdanje biće dragocjeno svima koji treba da odrede jelovnike za posne. Kuvar obiluje receptima na skoro 400 bogato ilustrovanih stranica. Izdavač je Kolor Pres.

Dočekajte bebu na najbolji način knjiga je u kojoj nagrađivana autorka Emili Oster razotkriva mitove o trudnoći kako bi osnažila žene koje čekaju bebu. Ona postavlja nove standarde po pitanju preporuka o količinama alkohola, kofeina, održavanja trudnoće i indukcije. Osterova takođe objašnjava često površne preporuke koje se tiču prenatalnog testiranja, dobijanja na kilaži, rizične trudnoće poslije 35. godine i mučnine. Imajući na umu da je zdravlje bebe najvažnije, čitateljke će saznati više i brinuti manje. Izdavač je Publik praktikum.

Odisej – Posejdonova kletva autora Dena Džolija i Tomasa Jitsa prava je poslastica za najmlađe čitaoce jer, možda i napoznatiju grčku legendu, predstavlja u stripovskoj formi. Odisej, junak iz vremena antičke Grčke, slavodobitnik u ratu, vraća se kući. Međutim, na tom dugom putovanju suočava se sa brojnim iskušenjima. Po završetku desetogodišnjeg rata protiv Trojanaca on će shvatiti da je povratak kući jednako opasan kao i sam rat. Na tom putu susretaće se sa kiklopima-ljudožderima, izazovnim sirenama i gnijevom boga mora Posejdona. Da li mu je suđeno da ga proguta more ili će njegova oslučnost i hrabrost uspjeti da ga vrati na rodnu Itaku? Izdavač je Pčelica.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije