15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova popularne književnosti, bokeljologije, psihologije, mitologije, poezije, zologije i kulinarstva.

Ahilova pesma roman je Madlin Miler, autorke bestselera Kirka. Grčka u doba junaka. Patroklo, stidljivi mali princ, prognan je na dvor kojim vladaju kralj Pelej i njegov savršeni sin Ahil. Pod uobičajenim okolnostima putevi im se svakako ne bi ukrstili. Ipak, Ahil sklapa prijateljstvo sa obeščašćenim kraljevićem. I dok izrastaju u mladiće vične ratnim i vidarskim vještinama, njihovo prijateljstvo prerasta u nešto dublje uprkos protivljenju Ahilove majke Tetide. Ubrzo stižu vijesti da je oteta Helena, kraljica Sparte. Ratrzan između ljubavi i strahovanja Patroklo polazi sa Ahilom u Troju. Izdavać je Laguna.

Pomorska privreda Boke Kotorske u XVIII vijeku knjiga je koja sabira većinu radova koje je znameniti istoričar Miloš Milošević posvetio istoriji pomorstva u Boki. Nakon uvoda sa poetičnim naslovom „Pomostvo – izvor života na kamenu“, Milošević piše o Profesionalnom formiranju pomoraca u Boki Kotorskoj u 17. i 18. vijeku, kreditiranju pomorske privrede, o događajima i najznaćajnijim porodicama iz Kotora, Perasta, Dobrote, Stoliva i Herceg Novog, o pomorskim elementima u obiteljskom arhivu Balovića iz Perasta.

Misliti drugačije – Filozofija neslaganja knjiga je Dijega Fuzara. Istorija čovječanstva je po autorovoj tvrdnji istorija neslaganja. Revolucije, raskoli, protesti, pobune, štrajkovi, predstavljaju različite forme neslaganja koje nastaju iz različitog pogleda na stvari u odnosu na vlast, poredak ili dominanan način gledanja na život. Od Prometeja, preko Martina Lutera, Kromvela pa do Če Gevare dugačak je niz. Kako tvrdi Fuzara u ovaj  niz spada i sam Hristos koji se usprotivio nepravdama zemaljskim. Navodeći brojne primjere kroz istoriju autor knjigu završava poglavljem: Ne slažem se, dale postojim. Izdavač je Klio.

Rečnik srpskih mitoloških bića knjiga je Tamare Lujak koju je divno ilustrovala Marica Kicušić. Knjige koje govore o srpskoj mitologiji i starim mitološkim bićima nepouzdani su vodiči kroz domaći mit i religiju. Zato je ovaj neobični rječnik dat u vidu priča, predanja i legendi  o nastanku određenih pojava, čudovišta i mnogih drugih bića. Knjiga je namijenjena kako djeci tako i ljubiteljima mitova i poštovaocima bajkovite proze. Izdavač je Laguna.

Reći ću ti svoju tajnu knjiga je u kojoj su izabrane najljepše pjesme Desanke Maksimović. Od svoje prve zbirke iz 1924. godine pa do danas opčinjavala je čitaoce umijećem da od nejasnih čežnji i slika stvara poeziju koja je jednostavna, neposredna i razumljiva. Njene riječi su iskrene, otvorene prema čovjeku i životu a njeni stihovi puni lirske misaonosti. Pjesme poput Strepnje, Opomene, Verujem, Proletnje pesme, Krvave bajke, Pokošene livade, Tražim pomilovanje i danas predstavljaju pravo duhovno utočište. Lirika Desanke Maksimović poput sjenke prati čitaoca od njegovih prvih koraka u život, pa nadalje. Izdavač je Laguna.

Skriveni život životinja knjiga je u kojoj autor Peter Voleben objašnjava šta to životinje misle i osjećaju. Susrešćemo se sa brižnim vjevericama, gavranima koji se vjerno vole, sa saosjećajnim šumskim miševima, jelenima koji tuguju. Na temelju najnovijih naučnih saznanja i priča o svojim iskustvima sa životinjama, autor nam dočarava složene i malo poznate načine svjesnog i emoticionalnog ponašanja divljih i domaćih životinja. Izdavač je Laguna.

Posni kuvar na ulju knjiga je prepuna precizno napisanih recepata i ilustrovanih jela koje je priredila monahinja Atanasija Rašić iz manastira Rukumija. Na 150 stranica čekaju nas uputstva za spremanje čorbi, variva i ostalih jela na ulju, recepti za spremanje posne užine, pripremanje jela od pečurki, sirova hrana kao i koje sve kolače i pite možemo napraviti na ulju. Sem recepata u knjizi se nalaze i uputstva za mjerenje namirnica bez vage. Izdavač je Kolor Pres.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije