13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So
Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donodimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, popularne istorije, mediteranske arhitekture, balkanske kužine i knjiga za djecu.

Neočekivana braća novi je roman Amina Malufa. Alek, sredovječni karikaturista i Eva, romansijerka koja je napisala samo jednu ali kultnu knjigu, jedini su stanovnici sićušnog ostrva na obali Atlantika. Uopšte se ne viđaju, sve do dana kada ih neobjašnjiv prekid svih sredstava komunikacije primora da izađu iz svoje ljubomorno čuvane samoće. Kako se može objasniti potpuni gubitak veza? Izdavač je Laguna.

Mengeleov zoo-vrt roman je Gerta Nigorshuaga. Mino je rođen u prašumama Južne Amerike. Dječak zarađuje za život tako što sa svojim ocem lovi najrjeđe vrste leptirova, Mir u njihovoj zajednici narušava naftna kompanija koja namjerava da započne eksploataciju u prašumi. Jednog dana Mino zatiče svoju porodicu i prijatelje masakrirane od strane vojske koja je na platnom spisku tih istih kompanija. Isidoro, putujući mađioničar, nalazi ga i usvaja. Godinama kasnije Mino kreće na fakultet i osniva pokret „Mariposa“. Počinje sistematsko ubijanje onih koji uništavaju čovjekovu okolinu. Izdavač je Dereta.

Zidanje ambisa Branislava Jankovića roman je o burnim istorijskim vremenima, malim ljudima, jakim ženama, vladarima, oceubicama, svecima i o velikoj ljubavi. U manastirskoj tami Visokih Dečana vjekovima stoji tajanstveni natpis Srđ grešni. Odoljeva vremenu, krijući u sebi grijeh nepoznatog neimara. Veliki kralj Stefan Uroš III Nemanjić počinje 1327. godine da gradi zadužbinu – manastir Dečani. Dok se smjenjuju glasovi trojice junaka – glavnog neimara Vite Kotoranina, mladog klesara Srđa iz Hilandara i paganina bunardžije Vidoja sjena nečeg strašnog nadviće se nad kamenim zidovima. Izdavač je Laguna.

Najkraća istorija Nemačke Džejmsa Hoza poučna je knjiga, s više od sto mapa i slika koja nas vodi od Julija Cezara do Angele Merkel. Mnogi zanimljivi odgovori nas čekaju na pitanja: jesu li Germani razorili kulturu Rima, kako je rođena Pruska, da li je Bizmark ujedinio Njemačku ili ju je pokorio, gdje su korijeni Trećeg rajha Adolfa Hitlera, kakvim čudom se iz ruševina podigla bolja Njemačka, da li je ona danas bastion industrijskog napretka ili su Evropska Unija i euro tek fasada nove njemačke hegemonije. Izdavač je Laguna.

Gradimo u kamenu priručnik je o suhozidnoj baštini i vještini gradnje. Oplemenjivanje okoline oduvijek je bila ljudska misija kao što je poštovanje tradicija bila odgovornost. U ovoj knjizi je detaljno pokazano šta se sve može napraviti kada se pravi kamen nađe u pravim rukama. Svi podaci i uputstva u njoj oslanjaju se na izvorno i održivo. Opisane su karakteristike i tehnike vađenja i prenošenja kamena, odabir lokacije, priprema terena, gradnja zidova, krovnih konstrukcija. Iz knjige ćemo saznati sve i o izoriranju i završnoj obradi kao i o održivom korišćenju energije i vode. Izdavač je Slobodna Dalmacija.

Na samom početku Balkanskog kuvara Stevana Starčinskog, autor nas upoznaje sa specifičnostima Balkana i njegovim neobičnim krčmama u koje su putnici namjernici zastajali da se odmore i okrijepe. Nakon toga slijedi pravo bogatsvo recepata na preko sto pedeset stranica: supe i čorbe, predjela, glavna jela, slane i slatke pite, kolači i poslastice, prilozi, umaci, sosevi. Ono što je zanimljivo je to da su posna jela posebno obilježena. Izdavač je Mala velika knjiga.

Hrišćanska pravoslavna bojanka Mirjane Cvetković i Branislava Kozarskog omogućava nam da obojimo likove svetih. U trenucima kada je duševni mir najpotrebniji pojavila se ideja o bojankama. Do sada su postojali uglavnom motivi iz biljnog i životinjskog svijeta, a sada se prvi put pojavljuje bojanka posvećena svecima. Namijenjena i mladima i starima, svima koji žele da provedu prijatno vrijeme u lijepoj aktivnosti, umirujući i podstičući ugodne misli, ova bojanka će pružiti istinsko zadovoljstvo. Pred nama su 23 slike iz pravoslavne ikonografije, uz prigodan propratni tekst. Izdavač je Laguna.

Najčitanije