13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, diplomatije, istorije i knjiga za djecu.

Ljubav u slučaju opasnosti Danijele Krin donosi nam pet priča o životu pet žena povezanih prijateljstvom, rodbinskim vezama ili suparništvom. Svih pet junakinja je u zrelim godinama, kada žene već znaju šta hoće ili misle da znaju sve dok im se to ne ostvari. Iskusile su i izgubile ljubav, nezadovoljne su svojim vezama, preispituju život i svoje odnose pokušavajući da shvate ko su one zapravo. Životi im se razlikuju a opet su bolno slični. Svaka od njih želi da krene naprijed i da bude gopodarica vlastite sudbine. Danijela Krin istražuje strah, nadu, ambiciju, krhktost, i razočaranja koja oblikuju život modernih žena. Izdavač je Booka.

Madam Kiri i snaga snova roman je Suzane Leonard. Pariz, 1891. Još kao dijete Marija je sanjala da jednog dana napusti Poljsku, Dvadeset godina kasnije, taj san se ostvario. Dozvoljeno joj je da studira na Sorboni. Za to je morala žestoko da se bori, jer žena nije  bila dobrodošla u svijetu nauke. Uprkos svim preprekama, ona se posvećuje istraživanju. Kada upozna šarmantnog fizičara Pjera Kirija, njena sreća je potpuna. Pjer je njena velika ljubav, njena srodna duša. Zajedno postižu revolucionarne uspjehe. Ali cijena je visoka, a Marija i ne sluti kakve joj tragične udarce život još sprema. Izdavač je Laguna.

Krečana, treći po redu roman Tomasa Bernharda, odmah je privukao pažnju ne samo oštre književne kritike već i zahtijevne čitalačke publike. Po mnogima radi se o Bernhardovom najradikalnijem i estetski najuspješnijem djelu. U ovom romanu se po prvi put pojavljuje tema koja će kasnije igrati važnu ulogu kada je ovaj autor u pitanju. Radi se, naime, o razrađivanju i zapisivanju studije koju glavni junak ima u glavi, ali nije sposoban da je stavi na papir. Krečana je portret oskudnosti svakodnevnog života, užasa rutine i njenopg razornog dejstva na ljudski um. Izdavač je Lom.

Ostrvo pacova knjiga je Ju Nesbea sastavljena od pet priča. U prvoj priči po kojoj se knjiga i zove autor nas vodi u postpandemijsku Ameriku, gdje imućni na vrhovima nebodera čekaju na evakuaciju dok se oni manje srećni bore po ulicama za opstanak. U Brisaču naučnik koji istražuje vječni život u posljednjem trenutku aktivira brisač sjećanja pomoću koga može da zaboravi sve, Cvrčci pripovijedaju o dva najbolja prijatelja koji se zaljubljuju u istu djevojku, Protivotrov prati osuđenog sina koji planira posjetu ocu na farmi zmija u Africi, a u epskom Crnom skakaču srećemo psihologa za koga se ispostavlja da je ubica. Izdavač je Laguna.

Diplomatija je knjiga koja predstavlja briljantnu istoriju ovog važnog dijela politike a njen autor je uticajni bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer. Kombinujući razne zanimljive epizode iz istorije diplomatije sa sopstvenim bogatim iskustvom u pregovorima sa najznačajnijim svjetskim liderima i akterima na međunarodnoj sceni, Kisindžer nudi uvid u dinamiku diplomatije iz istorijske i lične perspektive. Knjiga nam daje odgovor i na pitanje kako funkcioniše svijet u kojem živimo i u čemu je specifičnost američkog pristupa spoljnjoj politici u odnosu na druge zemlje. Izdavač je Nova knjiga.

Prvi krstaški rat autora Pitera Frankopana knjiga je koja nam pruža izuzetan pogled na istoriju krstaških ratova kroz prizmu Vizantije.  Prema tradiciji, Prvi krstaški rat počeo je na podsticaj pape Urbana Drugog. Frankopan nam otkriva dosad neispričanu istoriju ovog rata posmatrajući događaje sa Istoka, posebno iz Konstantinopolja, sjedišta Vizantijskog carstva. Iz te perspektive uviđamo da je istinski pokretač ovog rata bio car Aleksije Prvi Komnin, koji je 1095, kad mu se carstvo našlo pred nasrtajima Turaka, preklinjao papu za vojnu podršku. Autor zasniva svoju verziju na dugo zanemarivanim istočnim izvorima. Izdavač je Laguna.

Arhitektura i čuvene građevine bogato je ilustrovana knjiga za mlađe čitaoce u kojoj se nalazi apsolutno sve na ovu temu, od praistorije do danas. Saznaćemo mnogo zanimljivih stvari o čudima prošlosti, neobičnim kućama, neboderima, mostovima, tornjevima, katedralama, dvorcima. Stounhendž, Kineski zid, Koloseum, Aja Sofija,Tadž Mahal, Versajski dvorac, Big Ben, Bijela kuća, Kip slobode, Ajfelova kula, Luvr, samo su neke od građevina sa kojima ćemo se upoznati. Knjiga je idealna i kao poklon jer je na samom njenom početku predviđeno mjesto da se upiše kome knjiga pripada. Izdavač je Publik praktikum.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije