9.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara SO – Herceg Novi

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, istorije, istorije ekonomije, stripa, enologije i knjiga za djecu.

Buka autorke Dijane Kondić nam daje odgovor na pitanje da li je iza svakog paravana laži istina uvijek dobrodošla. Milica se useljava u staru zgradu u centru grada. Bojažljivo čuva svoju tajnu dok stanari pokazuju neobične sklonosti. Ona počinje da zazire od susjeda jer ne čuju buku koja dolazi svake večeri iz zaključanog stana iznad njenog. Pokušavajući da otkrije izvor buke, Milica nailazi na traume svakog stanara, ali se usput i suočava sa sopstvenim strahovima. Buka je uznemirujuća psihološka drama sa šokantnim obrtom koja pokazuje da naši životi mogu da budu samo iluzije i oklop naših slabosti. Izdavač je Laguna.

Enigma Dante Matea Strukula roman je koji otkriva tajne i misterije velikog pjesnika. Firenca je 1288. turoban i mračan  grad u rukama Korsa Donatija, vođe gvelfa, žednog neprijateljske krvi gibelina. U ovom teatru apokalipse nalazi se i Dante Aligijeri. On je hrabar i zaljubljen u Beatriče, ali prinuđen da živi sa drugom ženom. To je vrijeme kada se Firenca sprema za posljednji okršaj i Dante mora da se lati oružja. Noćne more koje će početi da ga muče zbog užasa rata i iskrene ljubavi koju osjeća prema Beatriče biće temelji na kojima će početi da gradi svoj magnum opus, Božansku komediju. Izdavač je Vulkan.

Apis i Aleksandar Nenada Novaka Stefanovića roman je o ljubavi, kazni i noći koja je promijenila istoriju Srbije. U avgustu 1876. godine u Beogradu se rađaju dva dječaka u razmaku od tri dana. Jedan će postati kralj, drugi oficir. Zahvaljujući mnoštvu novih podataka o Dragutinu Dimitrijeviću Apisu i Aleksandru Obrenoviću, autor nam otkriva zašto se mogu nazvati Kainom i Aveljem srpske politike. Ovaj roman ne samo da je pouzdani vodič kroz splet zavjera koje su dovele do kobne noći 29. maja 1903. već  razbija ustaljene predstave o epohi Obrenovića i prevratu koji je odredio sudbinu Srbije do današnjih dana. Izdavač je Laguna.

Divovi – Globalna elita vlasti knjiga je u kojoj autor Piter Filips  popisuje članove globalne elite. On nam pokazuje kako se globalna ekonomija promijenila u 21, vijeku i u čiju korist, i šta treba da uradimo da bismo povratili zajednička dobra. Naša budućnost  u velikoj mjeri počiva na valjanom razimijevanju mreže i ambicija globalne elite. Izdavač je Clio.

Popaj E. K. Sigara po ocjeni kritike predstavlja savršenstvo od stripa. Kada je 17. jula 1929. stupio na scenu mornar po imenu Popaj, bio je zamišljen tek kao sporedni lik. No, već poslije pet urnebesnih replika Popaj zauzima samo središte pozornice, zauvijek promijenivši istoriju stripa, i samog humora 20 vijeka. Ova edicija sabranih epizoda Popaja po prvi put na srpskom jeziku, hronološki, predstavlja kompletan autorski rad E. K. Sigara, od 1928. do njegove smrti deceniju kasnije. Izdavač je Komiko.

Vinska škola – Od početnika do profesionalca knjiga je Jensa Privea koja za svakog ljubitelja vina predstavlja vrhunsko djelo. Od prvih stranica ona pretvara početnika u poznavaoca vina i to čini na jedan lak i pristupačan način. Vinska škola nam pruža podatke o zemljama i regionima u kojima se proizvodi vino, o raznim vrstama vinove loze, o nijansama pravljenja i posluživanja vina. Autor, inače jedan od najpoznatijih i nauglednijih poznavalaca kada je ova tema u pitanju, tumači i najvažnije pojmove iz oblasti vinarstva i opisuje način na koji se treba odnositi prema vinu. Izdavač je Begen komerc.

Bajke – Prvih sedam nova je knjiga Uroša Petrovića. Čitanje bajki unapređuje koncentraciju i pamćenje, podstiče razvoj uma, mašte i kritičkog razmišljanja, uspostavlja empatiju i samosvijest, razvija jezične vještine, a sve se to značajno odražava na postignuća u školovanju i životu. U vrijeme kada je obrazovanje bilo usmeno i u okviru uže zajednice, bajke su i nastajale iz tih razloga. One su oduvijek bile neizostavni dio dječjeg obrazovanja i odrastanja, a svako novo vrijeme donosilo je nove bajke. Ovo je vrijeme za upoznavanje sa prvih sedam Bajki Uroša Petrovića. Izdavač je Laguna.

* Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije