24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Preporuke za čitanje iz Knjižare So
Knjižara So – Mimoza, izlog,

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, popularne filozofije, istorije, knjiga za tinejdžere i knjiga za djecu.

Zabranjene boje je knjiga u kojoj se autor Jukio Mišima bavi mizoginijom, mladošću i starošću, a osnovna tema djela je sukob suprotnosti. Smatra se da Mišimina priča donekle sadrži autobiografske elemente. Glavni junak romana je pisac Sunsuke, čiji su romani vedri, romantični i iskreni, dok je njegov život potpuno drugačiji. On je ogorčen propalim brakovima i nezadovoljavajućim vezama. Njegovo jedino zadovoljstvo je da prisustvuje patnjama žena. U gracioznom atleti Juićiju vidi savršeno sredstvo za stvaranje beskrajne ženske patnje. Izdavač je IPS Media.

Kradljivica parfema roman je Timoti Šaferta. Klementina je penzionisna prevarantkinja sa sklonošću ka besprekorno krojenim odijelima. Zločinačku karijeru gradila je na Menhetnu, krstarila začinskim pijacama u Marakešu, i konačno se skrasila 1930. godine u Parizu, gdje flašira omiljene ekstrakte mirisa za dame iz kabarea. Sada je 1941. godina i mjesta na kojima se Klementina kreće nisu više tako puna šarlatana, autsajdera i umjetnika već nacista. Instinkt joj govori da što prije ode iz grada. Ipak neće otići jer joj Pokret otpora daje zadatak da ukrade knjigu recepata poznatog parfimera. Izdavač je Laguna.

Pored mora roman je Abdulrazaka Gurne dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2021. Saleh Omar slijeće na aerodrom Getvik. U prtljagu, pored nekoliko odjevnih predmeta, nosi samo malu kutiju tamjana. Nekada je bio vlasnik salona namještaja, bio je muž i otac. Sada je azilant koji traži utočište iz raja, a jedino utočište mu je sopstvena tišina. Latif Mahmud je voljno emigrirao. On je pjesnik i profesor koji živi tihim životom u Londonu, sam i ogorčen na sopstvenu porodicu i zemlju u koju se nikad nije vratio. Raj koji su obojica naopustili bio je Zanzibar, ostrvo usred Indijskog okeana. Izdаvač je Čarobna knjiga.

Predatorsko razmišljanje knjiga je Dejva Trota. Na filozofiji kreativnog promišljanja, koje je provokativno nazvao predatorskim, Trot je izgradio karijeru izuzetnog kopirajtera, kreativnog direktora i osnivača vanserijske agencije za oglašavanje i reklamiranje. Anegdotskim pričama iz istorije biiznisa, kulture, umjetnosti, sporta, stvarnosti uopšteno. a prije svega iz svog ličnog i profesionalnog svijeta, on sugeriše kako nadmudriti konkurenciju. Izdavač je Laguna.

Istorija Vizantije čuvena je knjiga Georgija Ostrogorskog. Ovo djelo prevedeno je na sve svjetske jezike i danas se još uvijek smatra jednim od najsveobuhvatnijih jednotomnih pregleda vizantijske istorije. Ostorogorski je proučio gotovo sve vidove života Vizantije: političku istoriju, socijalno-ekonomsku istoriju, istoriju ideja i odnose sa slovenskim svijetom. Knjiga će nas povesti od samih početaka, od nastanka Vizantijskog carstva kao produžetka Rimske imperije i upoznati nas sa svim važnijim periodima, vladarima, crkvama, palatama, pa sve do njegovog opadanja i propasti. Izdavač je Miba books.

Skoro sve što jedna buduća tinejdžerka treba da zna knjiga je koja će čitaocima ovog uzrasta pomoći da ostanu zdravi i srećni tokom puberteta. Stres, hormoni, osjećanja, veze, život na internetu, seks, trudnoća, promjene ne tijelu,  škola. Mnogo je briga za jednu tinejdžerku. Srećom, ovaj vodič pokriva ama baš sve: ono dobro, ono loše i ono pomalo gadnjikavo. Knjigu je napisala dr Šeri Kumz inače dječja, adolescentska i porodična psihoterapeutkinja koja voli da pomoću neurobiologije pomaže ljudima da shvate sami sebe. Izdavač je Laguna.

Dečak koji je uzgajao zmajeve knjiga je za mlađe čitaoce autora Endija Šeperda koju je predivno ilustrovala Sara Ogilvi. Ovo je najzabavnija avantura o zmajevima koju smo ikada imali priliku da pročitamo. Nije teško zamisliti šta se sve počne dešavati kada u bašti umjesto krastavaca greškom počnete uzgajati zmajeve. Kakav li je osjećaj kad se počnu pojavljivati svjetlucava krila, krljušti koje se presijavaju u svim nijansama crvene, oči poput dijamanata, vruć dah pun dima, oštre kandže, a vi sve to marate da čuvate u tajnosti. U svakom slučaju krastavci nam ne bi oprljili obrve, proganjali mačku niti zapalili četkicu zube. Izdavač je Vulkan.

*Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije