13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So – Mimoza, izlog,

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz mngoih žanrova: popularne književnosti, bokeljologije, istorije, globalizma, psihologije, mitologije i knjiga za djecu.

Književni klub knjigomrzaca sjajna je komedija autorke Grečen Entoni. Čim je ostala bez Eliota, harizmatičnog suvlasnika knjižare Iznad duge, bezdušna poslovna partnerka Irma odlučuje da ušuškau knjižaru proda građevinskim investitorima. Međutim, ta odluka užasnula je njene kćeri kao i Toma, Eliotovog parntera. Oni će se udružiti da sačuvaju knjižaru po svaku cijenu pa će moraju da se služe i ogovaranjima, stinim sabotažama, kao i zabijanjem noseva u tuđe poslove. Prepun humora, porodičnih spletki i stvarnh preporuka za čitanje ova knjiga je idealno rješenje za dobro raspoloženje. Izdavač je Laguna.

Polazeći od opisa Boke kao prirodne luke, autor Istorije bokeljskog pomorstva, Predrag V. Kovačević nam približava vremena od najstarijeg doba do Nemanjića, govori o Boki pod Vizantijom, pod dukljansko-zetskim vladarima, i tokom samostalnosti Kotora; o Herceg Novom u vrijeme kralja Tvrtka; o mletačkom i turskom periodu; razvitku i usponu Perasta, Dobrote i Prčanja; padu Mletačke republike i bokeljskom pomorstvu za vrijeme Napoleonovih ratova; tokom prve austrijske okupacije, tokom ruske uprave, francuske okupacije, engleske intervencije, narodne vlade, ponovo Austrije, s pobunom mornara; piše o pomorstvu Paštrovića i Budve; Bokeljima koji su zadužili rusku mornaricu; i onima koji su dali ruke pomorstvu kneževine Crne Gore… Izdavač je Knjižara So.

Knez Mihailo knjiga je koja je nastala kao plod uspomena Mihailovog nekadašnjeg sekretara Milana Đ. Milićevića. Njegova namjera nije bila da stavlja akcenat na dinastiju Obrenoviće, već da se osvijetli slika ovog rijetkog Srbina. Bilješke iz knjige nastale su tako što se Milićević prisjećao mnogih Mihajlovih razgovora sa raznim ličnostima,. Poslije smrti kneza Miloša, njegovi susreti sa  Mihailom su postajali sve češći, pa se i sam sa njim počeo upuštati u razgovore na mnoge teme. Ti razgovori su očigledno bili na obostrano zadovoljstvo jer je vrlo brzo Milićević postavljen za sekretara keneževe kancelarije. Izdval je Talija.

Novi svetski poredak djelo je Šon Stouna, skeptika po pitanju globalizacije. Svojim dokumentarnim filmovima, javnim nastupima i ovom knjigom dao je doprinos borbi protiv nastanka svijeta u kojem bi kontrola zamijenila suverenitet i lične slobode. Rasvetljavanje veze između univerziteta, vlade i krupnog biznisa nam omogućava da shvatimo pravi cilj stvaranja takozvane svjetske vlade koja bi umjesto nacionalnih država upravljala međunarodnim pravom i finansijskim tokovima stvarajući Novi svjetski poredak kao sredstvu oživljavanje imperije ujedinjene Amerike i Velike Britanije. Izdavač je Hoplit.

Karakter Samuila Smajlsa knjiga je čija tajna uspjeha kod čitalaca ne leži samo u činjenici daje nastala iz pera jednog od najboljih pisaca moderne Engleske, nego i u zbirci dragocjenih slika i primjera, pozajmljenih iz istorije cijelog svijeta. Izdavač je Talija.

Rečnik slovenske mitologije knjiga je Tamare Lujak. Vrijeme nastanka slovenskih mitova nam je nepoznato. Veze koje vladaju između slovenskih bogova nisu pouzdane, a ne možemo se potpuno osloniti ni na izvore iz kojih crpimo znanja. Zato je ovaj Rečnik dat u vidu priča, predanja i legendi. Zasnovana na poznatim mitovima i narodnim vjerovanjima ova knjiga stvara podsticajnu mrežu satkanu od praiskonskih slika o onome što nas okružuje. U ovaj čarobni svijet svojim predivnim ilustracijama uvodi nas Marina Kicušić, pružajući nam ideju o prvobitnim likovnim predstavama. Izdavač je Laguna.

Treasure Island knjiga je za mlađe čitaoce iz popularne edicije Read in English, nastala prema čuvenoj priči Roberta Luisa Stivensona. Tekst su adaptirali i preuredili nastavnici u želji da se čitanje najvećih svjetskih klasika učini lakšim. Sjajne ilustracije omogućavaju momentalno razumijevanje a u knjizi se nalazi i englesko-srpski rječnik koji olakšava čitanje i pamćenje osnovnih riječi. Mlađi čitaoci će se sa zadovoljstvom ukrcati na brod Hispanjola zajedno sa Džimom Hokinsom i krenuti u potragu  za blagom. Izdavač je Laguna.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije