20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So
Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, istorije, bokeljologije, knjiga za tinejdžere i knjiga za djecu.

Prvo lice jednine zbirka je priča Harukija Murakamija. U njima, kao i u nekim prethodnim Murakamijevim djelima, sve je puno nostalgičnih i sjetnih prisjećanja  na mladalačke ljubavi i doživljaje, a tu su i neizbježni bejzbol, Bitlsi, džez, Šuman. U ovoj zbirci lični događaji zaogrnuti su fikcijom, sa jasnom namjerom da ne možemo odrediti gdje je granica fiktivnog i realnog. Na tom tragu autor tematizuje, ali i relativizuje i druge suprotnosti: uspjeh-neuspjeh, pobjeda-poraz, lijepo-ružno, sreća-nesreća. Ovim temama se na momente bavi i samoironijski, uz kritiku onih koji pretenduju da znaju šta je pisac htio reći. Izdavč je Geopoetika.

Hiljadu  brodova roman je Natali Hejns. Usred noći Kreusa se budi i shvata da njen voljeni grad gori. Deset naizgled beskrajnih godina grčko-trojanskog rata sada je prošlost. Troja je pala. Za samo nekoliko časova jedini način života koji je ona ikada poznavala pretvoriće se u pepeo. Razorne posljedica pada Troje osjetile su se svuda. Ovo je priča o ženama koje su bile uvučene u legendarni rat, o Trojankama čija sudbina sada leži u grčkim rukama, o amazonskoj kraljici koja se borila sa Ahilom, o Penelopi koja čeka Odisejev povratak, pa i o trima boginjama čija je svađa sve započela. Izdavač je Laguna.

Sadio Garavini di Turno je od rane mladosti maštao o odlasku u daleki svijet. Zvali su ga kraljem avanturista. Lolomai je njegova knjiga u kojoj nam je prenio istinite priče, priče koje kao da dolaze iz zemaljskog raja, daleko od svake civilizacije. Princeza jednog indijanskog plemena zvana Lolomai postaće mu žena. Međutim, na kraju će im di Turno donijeti prokletstvo moderne civilizacije i natjerati ih da napuste zemlju svojih predaka. Autor nam je ostavio nevjerovatno svjedočanstvo o tajnama ljudi koji nestaju a iz kojih se može naučiti više nego iz naučnih studija. Izdavač je Lom.

Istorija američkog naroda knjiga je Pola Džonsona. Autor ju je posvetio narodu Amerike za kojeg tvrdi da je moćan, otvoren, čvrstih uvjerenja, ali ponekad tvrdoglav. Pisanje istorije američkog naroda, koja pokriva period od preko 400 godina, od kasnog 16. do kraja 20. vijeka, i bavljenje geografskom pozadinom bio je herkulovski zadatak. Istorija američkog naroda podjednako je velika kao i zemlja zbog koje je napisana. Glavna tema Džonsonovog intersovanja su ljudi, znani i neznani, čiji su energija, vizija, hrabrost i samopoudanje oblikovali veliku naciju. Izdavač je Knjiga komerc.

Grbovnik Boke Kotorske knjiga je Leonida Kampea. Izuzetno burna istorija Boke Kotorske ostavila je za sobom bogato heraldičko naslijeđe. Svuda nailazimo na razne vrste grbova, a ono što je zanimljivo je da je u knjizi riječ isključivo o grbovima bokeljskih plemićkih porodica. Kampe piše o teritorijalnoj i gradskoj heraldici, o ličnoj heraldici Kotora (najbogatijeg po grbovima), zatim Prčanja, Dobrote, Perasta, Stoliva, Risna, Herceg Novog, ali i Budve. Knjiga obiluje zanimljivim kartama Boke iz raznih perioda, a možemo vidjeti i kako su izgledali svi opisani grbovi.

Skoro sve što jedna buduća tinejdžerka treba da zna knjiga je koja će čitaocima ovog uzrasta pomoći da ostanu zdravi i srećni tokom puberteta. Stres, hormoni, osjećanja, veze, život na internetu, seks, trudnoća, promjene ne tijelu,  škola. Mnogo je briga za jednu tinejdžerku. Srećom, ovaj vodič pokriva ama baš sve: ono dobro, ono loše i ono pomalo gadnjikavo. Knjigu je napisala dr Šeri Kumz inače dječja, adolescentska i porodična psihoterapeutkinja koja voli da pomoću neurobiologije pomaže ljudima da shvate sami sebe. Izdavač je Laguna.

Đurđa te upoznaje sa zmijama Crne Gore knjiga je autorke Bojane Uskoković-Krvavac namijenjena mlađim čitaocima. Saznaćemo koliko vrsta zmija postoji u Crnoj Gori i koje su otrovne, te zašto zmije izgledaju sluzavo. Takođe, dobićemo odgovore na neka neobična pitanja kao što su: koja zmija nosi titulu najljepše, koja zmija krade kuću kišnoj glisti, koja je  vitez u zmijskom svijetu. Tu su i korisni savjeti o odabiru opreme za siguran boravak u prirodi.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije