8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So – Mimoza, izlog,

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News  uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, istorije, mediteranske esejistike i knjiga za djecu.

Mengeleov zoo-vrt roman je Gerta Nigorshuaga. Mino je rođen u prašumama Južne Amerike. Dječak zarađuje za život tako što sa svojim ocem lovi najrjeđe vrste leptirova, Mir u njihovoj zajednici narušava naftna kompanija koja namjerava da započne eksploataciju u prašumi. Jednog dana Mino zatiče svoju porodicu i prijatelje masakrirane od strane vojske koja je na platnom spisku tih istih kompanija. Isidoro, putujući mađioničar, nalazi ga i usvaja. Godinama kasnije Mino kreće na fakultet i osniva pokret „Mariposa“. Počinje sistematsko ubijanje onih koji uništavaju čovjekovu okolinu. Izdavač je Dereta.

Zidanje ambisa Branislava Jankovića roman je o burnim istorijskim vremenima, malim ljudima, jakim ženama, vladarima, oceubicama, svecima i o velikoj ljubavi. U manastirskoj tami Visokih Dečana vjekovima stoji tajanstveni natpis Srđ grešni. Odoljeva vremenu, krijući u sebi grijeh nepoznatog neimara. Veliki kralj Stefan Uroš III Nemanjić počinje 1327. godine da gradi zadužbinu – manastir Dečani. Dok se smjenjuju glasovi trojice junaka – glavnog neimara Vite Kotoranina, mladog klesara Srđa iz Hilandara i paganina bunardžije Vidoja sjena nečeg strašnog nadviće se nad kamenim zidovima. Izdavač je Laguna.

Dina Frenka Herberta jedan je od najboljih i najčitanijih naučnofantastičnih romana svih vremena. Melanž, ili začin, najvrednija je i najrjeđa supstanca u veseljeni. Droga čije se posljedice kreću u rasponu od produžetka životnog vijeka do trenutačnog putovanja međuzvjezdanim prostranstvom, može se naći samo na jednoj planeti, na negostoljubivom pustinjskom svijetu Arakisu, poznatijem kao Dina. Vojvoda Leta Atreida, vođa jedne od plemićkih porodica intergalaktičkog carstva, preuzima upravu nad Arakisom iako zna da ga tamo čeka smrtonosna zamka. Izdavač je Čarobna knjiga.

Zahvaljujući čuvenom istoričaru Džozefu Maršalu i njegovom romanu Put Ludog Konja konačno imamo priliku da upoznamo ratnog vođu plemena Lakota kojeg su neprijatelji zvali pogrdnim imenom Sijuksi. Lakote su starosjedilački narod a Ludi Konj jedna je od legendarnih ličnosti američkog Zapada. Na bojnom polju nanio je težak poraz Kastrovom Sedmom konjičkom puku i bacio američku vojsku na koljena. Maršal, i sam pripadnik naroda Lakota, slika živopisan portret jednog čovjeka i vremena u kojem je živio. Izdavač je Laguna.

Dogodine na moru, nova knjiga Nikole Malovića, kolekcija je njegovih najangažovanijih tekstova do sada. Sastavljena je iz tri cjeline: Nepoznato more, More Srbije i Crne Gore i More Boke Kotorske. Da li će vјeštačke pčele zamијeniti prirodne, da li 0.666% ljudi posјeduje sviјet, da li će umirući Zapad dati Istoku šansu da poentira, štо podrazumијeva Agenda 2030, da li jedemo piletinu iz živinarskih Aušvica, da li je Kolumbo bio Jevrej, šta je sport, da li neko namјerno uništava školstvo i kreće li se svijet ka projektovanoj gladi i novom Velikom ratu – čitamo u prvoj od tri celine, pod nazivom Nepoznato more. Izdavač je Katena mundi.

Onlajn ekskurzija nova je knjiga Roberta Takarića namijenjena mlađim čitaocima. U ovom urnebesnom vodiču kroz krivo odrastanje saznaćemo kako se sve promijenilo kada je nastupila pandemija, a naročito škola. Ako je nastava već onlajn, zašto bi se đacima uskratilo ono što toliko vole? I tako se rodila sjajna ideja. Nastavnica će povesti svoje đake na onlajn ekskurziju. To će nam dati odgovore na zanimljiva pitanja: da li ekrani mogu da zamijene putovanja, da li se zbog drugačije vrste druženja gubi smisao za humor, može li život da bude blesaviji zbog pandemije nego inače? Izdavač je Laguna.

Zdravo, bebo! radosnica je zahvaljujući kojoj će biti sačuvane najljepše uspomene na odrastanje vašeg djeteta. Na njenim stranicama čekaju nas uputstva za bilježenje važnih trenutaka iz bebine prve godine, mjesta na kojima se lijepe fotografije, kao i zanimljivi citati slavnih ličnosti na temu djetinjstva. Knjiga sadrži i posebne dodatke – kovertu za čuvanje fotografija i kartu uspomena koja će pomoći da se na kreativan način proslave bebina prva iskustva. Tu je, dakle, sve, od bebinog dolaska na svijet, prvog dana kod kuće, savršenog imena, porodičnog stabla, prvih izgovorenih riječi, prvog rođendana i tako dalje. Izdavač je Laguna.

Najčitanije