24 C
Kotor

Slušaj online radio

Prokletije zauzele prvo mjesto na listi najuzbudljivijih destinacija svijeta za 2024.

Nacionalni park Prokletije

S obzirom na to da je 2024. pred vratima, turistički magazini izdvajaju preporuke za putovanja u narednoj godini te su tako iz National Geographic-a nedavno objavili listu najuzbudljivijih destinacija za 2024. godinu.

Na listi se našlo 30 destinacija širom svijeta, od Albanskih Alpa do šuma Andrefana na Madagaskaru. Evropa dominira skoro polovinom liste s 13 destinacija, uključujući glavni grad Malte Valetu i Pompeju u Italiji, prenosi portal Klix.ba.

Prema The Cool listi, prvo mjesto zauzeli su Albanski Alpi ili Prokletije – planinski masiv u sjevernoj Albaniji i istočnoj Crnoj Gori.

– Poznato, prilično zloslutno, kao Prokletije, ovo carstvo nazubljenih vrhova san je za planinare, gdje risovi lutaju šumama smreke, a divlje cvijeće prekriva dno dolina – navodi National Geographic.

Prokletije

Drugi na listi je Belfast, a navode da je ovaj grad u Sjevernoj Irskoj tokom 2010-ih doživio porast boja posjetilaca koje je dijelom privukao novi muzej Titanic Experience.

Na trećem mjestu je Emilija-Romanja u Italiji, a slijede Galoveji Southern Ayrshire u Škotskoj, Nordland u Norveškoj, kao i sjeverni Jorkšir u Engleskoj.

Poluostrvo Jukatan u Meksiku je još jedna destinacija koja je istaknuta kao jedna od najuzbudljivijih za putovanja sljedeće godine, i ne čudi, s obzirom na to da se Merida, najveći grad u državi, takođe našao na listi popularnih destinacija prema Bookingu.

Ostale destinacije uključuju Sikim u Indiji, koji se može pohvaliti predivnim pogledom na Himalaje i Viktoriju u Australiji, zahvaljujući novom putovanju koje posjećuje termalne tople izvore u tom području.

Najuzbudljivije destinacije u Evropi prema National Geographicu su:

Albanski Alpi, Albanija
Belfast, Sjeverna Irska
Emilija-Romanja, Italija
Galovej i Južni Ayrshire, Škotska
Nordland, Norveška
Sjeverni Jorkšir, Engleska
Pompeja, Italija
Saima, Finska
Tartu, Estonija
Valeta, Malta
Vels
Regija Wild Atlantic Way, Irska

Izvor:klix.ba
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije