8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Pronađena olupina broda iz Drugog svjetskog rata; poginulo gotovo 1000 Australaca

Montevideo Maru na morskom dnu
Foto: REUTERS / REUTERS

Istraživači morskih dubina objavili su u subotu da su locirali olupinu japanskog broda Montevideo Maru iz Drugog svjetskog rata koji je torpediran blizu Filipina i pri čemu je stradalo gotovo 1000 Australaca.

Brod, koji je 1. jula 1942. potopila američka podmornica čija posada nije znala da prevozi ratne zarobljenike, pronađen je na dubini većoj od četiri kilometra, navela je pomorska arheološka skupina Silentworld Foundation, organizatorica misije.

Potonuće broda Montevideo Marua najgora je australska pomorska katastrofa u kojoj je poginulo 979 australskih građana, što uključuje najmanje 850 vojnika.

Na brodu su bili i civili iz Velike Britanije, Danske, Estonije, Finske, Irske, Nizozemske, Novog Zelanda, Švedske, Sjedinjenih Država i Solomonskih otoka.

Ukupno je stradalo oko 1060 ratnih zarobljenika.

Japanske snage zarobile su ih kad je pao obalni grad Rabaul u Papui Novoj Gvineji.

– Napokon je pronađeno počivalište izgubljenih duša Montevideo Marua, rekao je premijer Anthony Albanese.

– Među 1060 zatvorenika na brodu bilo je 850 australskih vojnika – njihovi životi su prekinuti, objavio je Albanese na društvenim mrežama.

– Nadamo se da će današnje vijesti donijeti određenu utjehu njihovim voljenima, dodao je.

Nakon pet godina planiranja, istraživački tim započeo je 6. travnja potragu za olupinom u Južnom kineskom moru sjeverozapadno od najvećeg filipinskog otoka Luzon.

Olupinu se neće uklanjati s morskog dna, na dubini većoj i od potonulog Titanica, iz poštovanja prema obiteljima poginulih, priopćila je zaklada.

Nikakvi artefakti ili ljudski ostaci ne smiju se ukloniti s morskog dna.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije