16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Reagovanje – direktorice JUSMŠ “Mladost“ Tivat

Đaci u Tivtu ulaze danas u jedna školski autobus

Prenosimo reagovanje direktorice JUSMŠ “Mladost“ Tivat, Marija Čučković Vujnović, na tekst „Učenici prvog razreda tivatske SMŠ “Mladost“ nijesu počeli nastavu po dogovoru“.

Poštovani gospodine Predsjedniče, kao dugogodišnji profesor JU SMŠ“Mladost“ u Tivtu, a sada i kao direktor ove vaspitno- obrazovne ustanove želim da ukažem na nekoliko konstatacija koje ste naveli u tekstu „Učenici prvog razreda tivatske SMŠ “Mladost“ nijesu počeli nastavu po dogovoru“ na portalu Boka News od 08.09.2022.god.

– Neshvatljivo je da prvo ustupite jednu prostoriju u staroj zgradi Opštine Tivat za potrebe organizovanja nastave, a zatim poslije dva dana da odustanete od iste. Nije istina da smo tražili da nam ustupite tu prostoriju cijeli dan nego u terminu od 7.30h do 12.45h. Uprava škole je riješila problem nedostatka jedne učionice u okviru školske biblioteke čime smo riješili ovaj problem.

– Što se tiče rada škole niste ni kompententni ni nadležni da ocjenjujete „nesposobnost i neodgovornost“ uprave škole za pripremu tekuće školske godine koje su počele u maju 2022.godine. Tada ste nam ukazali da ne možemo računati na podršku Opštine, što se tiče ustupanja prostora – što je i konstatovano na sjednici Nastavničkog vijeća škole. Svi neophodni zadaci za početak nove školske godine završeni su 25.8.2022 godine.

– Na sastanku koji je održan u Opštini Tivat 09.9.2022. god. nije bilo riječi o uplati 300€ za nabavku sredstava za održavanje higijene. Račun za higijenu od 300€ poslat je emejlom Sekretarki za društvene djelatnosti, jer nam je saopšteno da Opština može finansijski pomoći ako imamo neke račune koji se odnose na održavanje higijene. Napominjem g-dine Predsjedniče da je u tom e- mejlu navedeno ,,ako ste u mogućnosti” da platite školi dio računa za higijenu, nikako naredba da nam pod obavezno platite 300€. Tačno je da su sredstva koje se uplaćuju od Ministarstva prosvjete nedovoljna za održavanje ovako velikog objekta, zato moramo svi kao zajednica uložiti dodatne napore da ovaj kao i svi drugi problemi budu rešavani zajedno. Važno je napomenuti da škole nisu samodohodovne ustanove već da zavise od sredstava koje će im uplatiti Ministarstvo ili Opština (ako su predviđena budžetom za tekuću godinu).

– Tačno je da su kapaciteti naše škole odavno postali premali za potrebe nesmetanog odvijanja obrazovnog procesa, ali ste Vi bili jedan od glavnih inicijatora da se otvori obrazovni program Elektrotehničar za razvoj web i mobilnih aplikacija. U narednim godinama kako se ovaj obrazovni program bude razvijao škola će se suočavati ne samo sa materijalnim problemima već i sa kadrovskim i problemima vezanim za prostorni kapacitet koje očigledno škola nema.

Prema tekstu objavljenom na portalu Boka News činjenica je da Vama SMŠ“Mladost“ predstavlja ogroman teret. Napominjem da su brojna preduzeća, ustanove, pojedinci ne samo iz našeg grada, nego sa područja cijele Boke pomagali i pomažu školu, njene aktivnosti, takmičenja učenika na što su im kolektiv i učenici neizmjerno zahvalni.

Iz objavljenog teksta se lako može uočiti politička retorika čiji sam ja veliki protivnik. Iz tog razloga Vas molim da JUSMŠ „Mladost” izuzmete iz tog konteksta.

Na kraju ne bih dalje da vodim prepisku sa Vama. Uprava, Nastavničko vijeće i učenici naše škole podržavaće i dalje sve obrazovne, kulturne,sportske i druge aktivnosti Opštine Tivat.

Direktorica JUSMŠ“Mladost“

Marija Čučković Vujnović, dipl.ing.elektrotehnike

Najčitanije