20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Regata latinskih jedara “Vjera” u Luštici Bay

Regata Vjera

Regatu latinskih jedara pratiće revija fotografija na otvorenom, bazar, predavanje i koncert


Regata latinskih jedara, VJERA, biće održana u akvatorijumu Marine Luštica Bay, tokom vikenda 1. i 2. jula. Regata će okupiti domaće entuzijaste i vlasnike ojedrenih barki, uz bazar domaćih proizvoda, reviju fotografija na otvorenom, edukativni program i koncert. VJERA će predstaviti latinsko jedrenje kao autentičnu tradiciju ovog podneblja, doprinoseći jedinstvenoj turističkoj ponudi u okviru destinacije Luštica Bay.

Pravo nastupa imaju sve ojedrene barke tipa kaić, pasara, gajeta, leut. Pri ocjenjivanju plasmana barki praktikovaće se djelimična primjena pravila IYRU a prolazak kroz cilj je najvažnije bodovno pravilo. Jedrenjem van konkurencije obuhvaćene su regatne i jedrilice duže od osam metara.

On line izložba Latinsko jedro – Foto Zoran Nikolić – Boka News

„Luštica Bay je definitivno stjecište jedriličara. U saradnji sa JK Delfin je održano više regata u posljednjih nekoliko godina koje su doprinijele afirmaciji jedrenja u Crnoj Gori. Na taj način se postepeno ostvaruje i naša zajednička vizija pozicioniranja Tivta kao prepoznatljive destinacije za evropske i svjetske jedriličare i takmičenja. Sada je Lušticu Bay nezaobilazna destinacija kada govorimo i o tradicionalnom jedrenju u Tivtu i Boki”, saopštila je Sonja Banićević, supervizorka događaja u Luštici Development.

U subotu, 1. jula program počinje u 15 časova okupljanjem posade na pontonu A1 u Marini Luštica Bay, te pripremi barki za revijalnu regatu koja počinje u 17 časova.  Zaljubljenici u jedriličarsku tradiciju već u 19 časova moći će da čuju predavanje na temu istorijata latinskog jedrenja.

Dan kasnije, sastanci kormilara biće održani u 10 i 14 časova kao priprema za start u 15 sati dok će proglašenje pobjednika i dodjela nagrada biti upriličeni u 19 časova. Koncert klape Jadran publika će moći da čuje od 20 časova.  Prijave za regatu su i dalje moguće na info@lampugasailing.me i delfin.jk@gmail.com.

Organizator dvodnevne regate je JK Delfin sa partnerima Lampuga Sailing, Luštica Development, hotel The Chedi Luštica Bay, Udruga Latinsko idro i Betinska gajeta 1740, Murter, Hrvatska. Porodični koncept Lampuga Sailing već par godina promoviše latinsko jedrenje kao autentičnu tradiciju ovog podneblja uz istrajnost u kreiranju autentične jedriličarske ponude.

Regata Vjera

Takmičarima, gostima i posjetiocima jedriličarskih takmičenja Luštica Bay pruža izuzetan ugođaj i niz sadržaja i kreativno osmišljenih manifestacija u kojima će se relaksirati prateći regate sa kopna. Pored prirodnih ljepota, Luštica Bay nudi izazov i avanturu, te se ljubitelji nautičkih sportova i adrenalinskih užitaka mogu oprobati i u dinamičnim vodenim sportovima poput ronjenja, jet-skija, veslanja, jedrenja i vožnje kajaka, ili aktivnostima poput istraživanja pješačkih staza, planinarenja i vožnje biciklom unutar mreže uređenih prirodnih staza. Luštica Bay se nalazi u neposrednoj blizini rezervata prirode Solila u Tivtu, koji je prošle godine neprofitna organizacija Green Destinations proglasila jednom od najboljih održivih destinacija na svijetu. Uzbuđenja tokom Evropskog jedriličarskog prvenstva su zagarantovana, kako na moru tako i na kopnu.

Najčitanije