12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Rekordna godina Službe zaštite i spašavanja Tivta

Vatrogasci Tivat

Protekla godina sa stanovišta broja intervencija i aktivnosti, bila je rekordna za Službu zaštite i spašavanja (SZS) Opštine Tivat koja je lani imala čak 462 intervencije.

To je za skoro upola više od 2018. kada su tivatski vatrogasci i spasioci imali ukupno 257 intevencija.

Da se Tivat ubrzano razvija a sa time raste i potreba za angažovanjem SZS, pokazuju i brojke u protekle četiri godine pa su tako u 2016. bile 92 intervecije, godinu kasnije 221, u 2018. ih je bilo 257, dok je ih lani bilo 462. Prosječna stopa uvećanja angažovanja SZS u proteklom četvorogodišnjem periodu iznosi oko 75% godišnje, pa su se kao potpuno opravdana pokazala sva ulaganja lokalne uprave u poboljšanje tehničke i kadrovske osposobljenosti ove Službe koja važi za jednu od najboljih te vrste u državi. Zbog odličnih rezultata koje postiže, SZS Tivat je lani dobila i najveće priznanje grada – Novembarsku nagradu Opštine Tivat.

„Služba zaštite i spašavanja je u prethodnom periodu pokazala svu snagu jedne ovakve službe, bili su odgovorni, humani, efikasni i nadasve svakoj intervenciji pristupili ljudski. Bili su na usluzi svim građanima i gostima Tivta kako u situacijama požara, poplave, traganja za nastradalim, nestalim, pomoć bolesnima, unesrećenima, dobrovoljni davaoci krvi, dostavljali vodu građanstvu, održali grad čistim i pružali svaku vrstu pomoći i podrške kad je god kome trebalo 24 časa dnevno svih 365 dana u godini. Uigrani tim koji sa puno empatije, čovječnosti, požrtvovanja, strasti, i velike hrapbrosti, pristupa svakoj akciji i intervenciji. Posebnu hrabrost požrtvovanje, odricanje su pokazali 2017.godine kada su na požaru proveli 1.400 sati.”- stoji pored ostaloga, u obrazlođenju odluke žirija da Novembarsku nagradu dodijeli tivatskim vatrogascima i spasiocima.

SZS na čijem je čelu spacijalista zaštite od požara Zoran Barbić lani je imala 25 slučajeva gašenja pođara na objektima, 16 puta gasili su požare na otvorenom, a u 5 navrata zapaljene dimnjake na objetima. Intervenisalo se 4 puta u slučajevima požara na vozilima, u dva navrata zbog požara na plovilima, kao i u 33 navrata kada su goreli kontejneri za smeće. Tivatski vatrogasci lani su imalii 8 intervencija u spašavanju povrijeđenih u saobraćajnim udesima, 15 intervencija prilikom poplava, dvije pretrage terena u potrazi za nestalim licima, 38 tehničkih intervencija i 9 slučajeva kada su građanima pomagali vadeći zmije iz njihovih vozila ili objekata. Uz brojne slučajev pružanja sistencija policiji, Hitnoj pomoći i obezbjeđivanjima raznih skupova, pripadnici SZS Tivat lani su u dva navrata izlazili na intervencije pružajući pomoć kolegama u gašenju požara u susjednim opštinama, a jednom su intervenisali i u inostranstvu jer je jedna njihova ekipa sa specijalnim tehničkim viozilom, bila dio crnogorsjkog kontigenta upućenog u Albaniju na ispomoć u saniranju poljedica tamošnjih katastrofalnih zemljotresa.

tivatski vatrogasci

U izvještaju o radu SZS za 2019. koji bi se trebao naći pred odbornicima na predstojećoj sjednici lokalnog parlementram, posebno se apostrofira sve veći broj komplikovanih intervencija i požara na objektima koji su lani na žalost, odnijeli i dvije ljudske žrtve u Krotlima i na Lovanji, kao i na veoma ozbiljan slučaj curenja tečnog naftnog gasa iz kotlarnice Srednje škole “Mladost” u Tivtu koji je srećom i zbog primjerene intervencije pripadnika SZS, prošao bez ozbiljnijih posljedica.

SZS je lani značajno unapredila Ii svoju internu organizaciju formirajući Dispečarsku službu, Logostičku službu i Dobrovoljni vatrogasni vod u Tivtu koji je upotpunio već odavno afirmisan rad i angažovanje volontersa iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Krtoli” u Radovićima. Kompletan njen rad i ulaganja u opremanje SZS, Opštinu Tivat lani su koštali ukupno 643.144 eura, pri čemu je najznačajnije ulaganje bilo kupovina polovnog specijalnog vatrogasnog vozila – hidraulične korpe za spašavanje sa visina, vrijednog 100.000 eura.

Izvor:S.L

Najčitanije