11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusija povlači trupe iz Hersona

Ruske snage okupirale su Herson na početku invazije na Ukrajinu (AP)

U Ukrajini se vode silovite borbe u Doneckoj regiji, osobito oko gradova Bahmuta, Soledara i Avdiivke. Ruske snage jučer su, prema tvrdnjama ukrajinske vojske, napale više ciljeva u Harkivskoj, Zaporiškoj i Hersonskoj regiji. Kijev je objavio i da su Rusi dosad izveli napade s ukupno 400 iranskih dronova te da su većinu srušili.

Šojgu: Zapovijedio sam povlačenje sa zapadne obale Dnjepra

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu zapovijedio je svojim snagama, suočenim s ukrajinskim napadima u blizini grada Hersona na jugu Ukrajine, da se povuku sa zapadne obale rijeke Dnjepar.

To će biti jedno od najznačajnijih ruskih povlačenja i značilo bi potencijalnu prekretnicu u ratu koji traje već gotovo devet mjeseci.

Ruski general Sergej Surovikin rekao je u izjavi za rusku televiziju da više nije moguće opskrbljivati Herson. Dodao je da je predložio uspostavljanje obrambenih linija na istočnoj obali rijeke Dnjepar.

Ruska odluka uslijedila je nakon više sedmica ukrajinskog napredovanja prema gradu i nastojanja Rusije da evakuira više od 100.000 stanovnika Hersona.

– Spasit ćemo živote naših vojnika i borbenu sposobnost naših jedinica. Držati ih na desnoj (zapadnoj) obali je uzaludno. Neki od njih mogu se koristiti na drugim frontama, rekao je Surovikin.

Ukrajinske snage prije nekoliko tjedana pokrenule su ofenzivu za oslobađanje Hersona, jedinog ukrajinskog pokrajinskog središta koje su okupirale ruske snage nakon početka invazije na Ukrajinu u veljači.

Područje oko Hersona jedini je teritorij pod ruskom kontrolom na zapadnoj obali Dnjepra.

Izvor:HRT

Najčitanije