20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Sa “Vjevericom” do Pestingrada preko Krsca (FOTO)

Da biste uživali u čarima pogleda sa ovog vrha, potrebno je najprije da se konopima spustite preko litice sa sjeverozapadne strane do prevoja, a onda da se, povremeno i četvoronoške, popnete uz stjenovitu stranu, kojom, po legendi, caruje Vila Alkima

Koliko je lijep pogled na Bokokotorski zaliv sa Pestingrada, vrha na hiljadu metara visine iznad Kotora, imali su priliku da se uvjere planinari i planinarke koji su ove nedjelje (17. marta) po surovom kršu sa Krsca krenuli u pohod ovom kultnom mjestu.

Vjeverice – Pestingrad – Ljepota pogleda

Bio je to poseban doživljaj naročito za one koji su prvi put ispeli ovaj vrh, s obzirom na zahtjevnu dionicu prilikom spuštanja i uspona nadomak Pestingrada, kroz naizgled nepristupačne litice. Tako je bilo i za nekoliko učesnika/ca ture iz Budve, ujedno i članice/vi folklornog ansambla KC “Stara Budva”, koji su uz podršku iskusnijih planinara uspjeli da savladaju strah od visine I, na obostrano zadovoljstvo, pomoću sajli najprije siđu u podnožje Pestingrada, a potom se na isti način i vrate nazad.

Fantastičan pogled sa vrha ne ostavlja nikog ravnodušnim, naročito onaj sa litice koja “gleda” na jezgro Staroga grada, dok se maltene sa svakog kamena nudi specijalna vizura na neki od dijelova Zaliva duž poluostrva Vrmac, Dobrotu, Orahovac i dalje, ka pučini.

Vjeverice – Pestingrad

Ova dionica u samo 200 metara nadmorske visine razlike od Njeguša do Pestingrada, u samo tri kilometra u jednom pravcu, nudi raznovrsnost konfiguracije terena, kamenitu stazu prošaranu mahovinom kroz malu šumicu, surovi krš koji izaziva strahopoštovanje, kao i ljepotu istorijske arhitekture- crnogorske kasarne, starinske bistijerne, prirodne vrtače nekad korišćene za zasade. Na starom gumnu Prorokovića u Njegušima okupljeni ukrug, potsjetili su se kako su nekada ljudi u zajednici uz razgovore oči-u oči razvijali kolektivitet, dijeleći hranu i piće.

Pestingrad je, po predanju, dobio naziv kao skrovište za stanovništvo u vrijeme velikih pošasti kuge, kolere u Srednjem vijeku. Važi i kao mjesto u kome stoluje Vila Alkima, zaštitnica Kotora.

Staza od Krsca je lakši način za izlazak na Pestingrad. Postoji i “vertikala” sa nulte do hiljadite tačke visine, koja zahtijeva veću spremnost, stabilnije vremenske prilike i toplije dane, a to planinari PK “Vjeverica” imaju na umu, s obzirom da se jedino iz perspektive rute Kotor-Pestingrad mogu vidjeti prirodni fenomeni kao što su “Vilina pećina” i “Vilina vrata”.

Na ovom linku https://youtu.be/nMDLcr2cpsQ?si=kou737XQaabeL3Zr možete pogledati video Tonija Pejića sa ture Krstac-Pestingrad.

/M.D.P./

Najčitanije