25 C
Kotor

Slušaj online radio

SAD: Nećemo mirno promatrati bude li Dodik poticao sukobe u BiH

Washington – SAD – Foto Boka News

SAD neće mirno promatrati mogući pokušaja odcjepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, poručili su iz američkog veleposlanstva u Sarajevu čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku koji je ranije tokom dana ponovio tu staru prijetnju.

Reagirajući na Dodikovu izjavu kako će RS proglasiti neovisnost istog trenutka u kojemu bi visoki predstavnik za BiH nametnuo zakon o statusu državne imovine što bi se moglo dogoditi već u januaru, iz američkog su veleposlanstva podsjetili kako su entiteti mogući tek kao sastavni dijelovi države Bosne i Hercegovine a izvan nje ne mogu postojati niti opstati.

Pravo na secesiju, kako su istaknuli, ustav BiH ne predviđa ni za entitete niti za bilo koju drugu administrativnu teritorijalnu jedinicu.

– Sjedinjene Američke Države opetovano su jasno su stavile do znanja da će reagirati i suprotstaviti se antidaytonskom djelovanju, što secesija i jeste. Milorad Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u sukob, stoji u izjavi američkog veleposlanstva koju su prenijeli lokalni mediji.

Dodik je u intervjuu za entitetsku televiziju RTRS kazao kako pretpostavlja da će u slučaju odcjepljenja RS Amerikanci tražiti vojnu intervenciju u BiH ali vjeruje kako ima prijatelje po svijetu koji to mogu spriječiti.

Dodikove opetovane secesionističke prijetnje osudili su brojni političari u BiH poput premijera Federacije i predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića te ministra vanjskih poslova BiH i predsjednika stranke Narod i pravda (NiP) Elmedina Konakovića.

Ti političari koji su i Dodikovi koalicijski partneri u vlasti upozorili su čelnika bosanskih Srba kako svojim istupima i provokacijama riskira “sukob i krvoproliće”, kako je to kazao Nikšić dok mu je Konaković poručio kako neće biti dobro ni za njega niti za njegove sljedbenike izabere li put konfrontacije jer će time odvesti RS u potpunu izolaciju.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije