10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Sestre Bujas osmislile sjajnu inovaciju: njihov izum pomoći će proizvođačima maslinovog ulja…

Inovatori – foto Šibenik News

Kada inovacija dviju sestara, Franke i Tene Bujas u potpunosti zaživi mogla bi uvelike olakšati skladištenje i kontrolu kvalitete maslinovog ulja. Ali i ne samo njega. Naime, ove dvije Šibenčanke povezale su svoje struke, grafički dizajn i agronomiju te osmislile termo-etiketu za maslinovo ulje.

– Etiketa se sastoji od termo-osjetljivog dijela na kojem se u svakom trenutku može provjeriti koja je temperatura maslinovog ulja, ali i upute kako ulje ispravno čuvati – rekla nam je Franka na početku razgovora.

Problematiku vezanu za skladištenje maslinovog ulja, cure su prepoznale u razgovoru s maslinarima i ljudima iz struke.

– Ako se maslinovo ulje ne uskladišti na odgovarajući način ono više neće pokazivati parametre ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Uslijed nepravilnog skladištenja ili primjerice transporta, ulje može izgubiti svoja svojstva. Uvidjeli smo taj problem, ponajviše Tena koja je agronom po struci i kroz posao je okružena maslinarima i ljudima iz struke – istaknula je Franka.

Sestre Bujas s idejom su se prvi put pojavile na poduzetničkom inkubatoru, natjecanju za inovatore koje je organizirao Centar za nove tehnologije i poduzetništvo „Trokut“. Sudjelovanje na tom natjecanju, proširilo im je vidike te dalo poticaj da nastave razvijati svoju ideju.

– Zapravo je ideja o etiketi nastala puno prije natjecanja u „Trokutu“. Tada još nismo ozbiljno razmišljale o realizaciji ideje. Natjecanje, na kojem smo osvojili treće mjesto nas je u neku ruku potaklo da krenemo ozbiljnije u tu priču i da razradimo ideju do najsitnijeg detalja – naglasila je Franka.

Prvotno je zamišljeno da etiketa bude namijenjena isključivo proizvođačima maslinovog ulja. Kroz cijeli proces, ustanovili su da bi ideja o termo-etiketi mogla zaživjeti i u kućanstvima.

– Ciljali smo prvo na proizvođače maslinovog ulja koji bi etiketu mogli aplicirati na svoje boce. Na etiketi se nalazi i QR kod, koji kada se očita pokazuje dodatne informacije o ulju. Primjerice, točne kemijske parametre, kvalitetu, gdje je i u kojoj uljari proizvedeno i slično. Za etiketu su se zainteresirali i ljudi koji nisu isključivo proizvođači. Iz tog razloga smo odlučili prilagoditi našu ideju za sve potrošače. Etiketa koja bi u tom slučaju pokazivala samo temperaturu i način čuvanja ulja moći će se zalijepiti na bocu. Tako će potrošači moći kontrolirati ulje koje kupe u trgovini – rekla je Franka.

Ideja, koja još uvijek nije finalna ima potencijal da se iskoristi i na drugim proizvodima.

– Etiketa je u fazi prototipa i mislim da bi se ona mogla prilagoditi i za druge proizvode, a ne isključivo za maslinovo ulje. Primjerice na vinu, ali i nekim drugim prehrambenim proizvodima – tvrdi Franka.

Sljedeći korak je tisak i plasiranje etikete na tržište.

– Te dvije stvari su nam trenutno najveći izazov. U pregovorima smo s jednom velikom tiskarom i zaista se nadam da ćemo pronaći zajednički jezik. Iako se radi o termo-osjetljivoj boji sama tehnika tiskanja etikete nije komplicirana. Financijski gledano ovo nam je izazovan korak, nadam se da ćemo uskoro pronaći rješenje – istaknula je Franka.

Etiketu je prepoznala i struka. Na 19. međunarodnoj izložbi inovacija „ARCA“ sestre Bujas osvojile su brončanu medalju.

– Konkurencija je bez pretjerivanja bila jaka a inovacije su bile iz različitih područja. Ja sam u Zagreb došla doslovno s jednom etiketom i dvije boce maslinovog ulja. Osjećala sam se pomalo smiješno, ja s nekakvom malom naljepnicom a pored mene inovatori s formulom – kroz smijeh će Franka.

Franka se u Šibenik vratila upravo iz Zagreba, gdje je studirala i radila tri godine. Sestra Tena je na privremenom radu u Nizozemskoj.

– Bilo mi je dosta Zagreba, odlučila sam se vratiti doma i otvoriti svoj obrt. Bojala sam se u početku da će mi biti teško doći do klijenata, međutim, posla imam preko glave – veselo će Franka.

Još samo da se i sestra vrati.

– Nadam se, komuniciramo svaki dan. Nije prisutna fizički u ovoj priči s etiketom ali je zapravo uvijek tu. Njen doprinos u svemu ovom je ogroman, to moram naglasiti – sa smiješkom će Franka.

Frankini planovi trenutno su vezani za struku te plasiranje i daljnji razvoj etikete.

– U poslovnom smislu nastavit ću se kretati u smjeru grafičkog dizajna, paralelno gurajući ovu priču s etiketom. Nadam se da će taj projekt u potpunosti zaživjeti, to bi mi bio svakako dodatan vjetar u leđa – istaknula je Franka.

S obzirom na inovaciju dviju sestara, upitali smo Franku kako su kod nje rodile masline ove godine.

– Koja ironija, nemamo maslinik. Sestra je agronom pa je djelomično vezana za maslinarstvo a mama je kušač maslinovog ulja. Isprepleteni smo s maslinarstvom ali maslinik nemamo – kroz smijeh će Franka.

Možda zasadite koju maslinu nakon što etiketa u potpunosti zaživi.

/Toni Veljača/

Najčitanije