9 C
Kotor

Slušaj online radio

“Sirin” otvara 36. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival

Herceg Novi – foto FB Montenegro Film Festival

Crnogorskom premijerom filma “Sirin” Senada Šahmanovića, u utorak 22.avgusta počinje 36. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival (FFHN-MFF). “Sirin” je dugo iščekivani, više od pet godina pripremani dugometražni debi Senada Šahmanovića, čija je svjetska premijera održana u okviru “Open Air” programa Sarajevo film festivala.

Film “Sirin” podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore za sufinansiranje razvoja projekta i produkcije, kao i od strane Albanskog nacionalnog centra za kinematografiju i Kosovskog kinematografskog centra u kategoriji manjinskih koprodukcija, te Fondacije za kinematografiju Sarajevo u istoj kategoriji.

Radnja filma prati Natali (40) koja je napustila bivšu Jugoslaviju odmah nakon početka ratova 90-ih. Kao i mnogi drugi ljudi s ovih prostora emigrirala je u inostranstvo u potrazi za boljim životom i sigurnijom buducnosti. Nakon više godina provedenih u inostranstvu, u želji da se potpuno adaptira na život u novoj sredini, poželjela je da promijeni svoj identitet i izbriše svoje porijeklo. Neobičan pravni slučaj oko nasljedstva bogate starije žene koja nije imala porodicu će je dovesti ponovo u zemlju svog porijekla – Crnu Goru.

Film “Sirin” rađen je prema scenariju Senada Šahmanovića i Klaudije Bottino. Koproducenti su Jure Pavlović, Dritan Huqi, Fatmir Spahiu i Alen Babić. Direktor fotografije je Aleksandar Jakonić, scenografi Ognjen Smolović i Dragana Baćović, kostimografkinja Lina Leković, a menadžer produkcije Filip Poleksić.

Producent filma je Veliša Popović i kompanija “Cut-Up” iz Podgorice, dok su koproducenti  „Sekvenca (Hrvatska), „On Film Production“ (Albanija), „Buka“ (Kosovo) i „Dokument“ (BiH). Projekat je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, HAVC-a, Filmskog centra Albanije, Filmskog centra Kosova, kao i od strane filmskog fonda Savjeta Evrope – Eurimages. U filmu igraju: Danica Ćurčić, May-Linda Kasumović, Jasna Đuričić, Marko Baćović, Nikša Butijer, Lidija Kordić, Jelena Simić, Momčilo Otašević, Tihana Ćulafić, Mišo Obradović, Izudin Bajrović, Fatmir Spahiu, Simon Shkrelli, Bashkim Alaj i drugi.

Festival ima tri takmičarske selekcije – dugometražni igrani film, dokumentarni film i studentski film. Pored pomenutih, festival će obogatiti i selekcija Kino Evropa, sačinjena od nagrađenih filmova sa renomiranih evropskih festivala, i selekcija „Adriatic Audience Award“ Mreže festivala Jadranske regije, kao i bogat prateći program.

Najčitanije