11 C
Kotor

Slušaj online radio

“Škuribanda“ predstavila čari sviranja na mandolini najmlađim ljubiteljima muzike

Bukilica govorio o mandolini

Članovi VIS “Škuribanda” odgovarali su na brojna pitanja mališana, zainteresovanih za ovaj žičani instrument “treperećeg” zvuka



Izvedbom kompozicije „Kotorskim ulicama“ članovi vokalno-instrumentalnog sastava “Škuribanda“ predstavili su čari sviranja na mandolini najmlađim ljubiteljima muzike, koji su se u okviru „Dječije nedjelje“ okupili u čitaonici Gradske biblioteke u Starom gradu- Kotoru.

Na radost mališana, koji su pljeskom rukama podržali muzičare u ritmu melodije, gitaristi Nenad Meštrović i Aljoša Vukašinović i tri mandoline- Petar Bukilica, Nemanja Vukašinović i Uglješa Vukašinović  izveli su i pjesme „Zasjaće palaci“ Maje Perfiljeve i „Šjora Mare“ Tripa Tomasa/Nikole Gregovića, a potom odgovarali na brojna pitanja u vezi mandoline.

Škuribanda za najmlađe

 -Mi smo svi bili učenici u klasi gitare pok. profesora Nikole Gregovića koji je u nama vidio potencijal. Pokrenuo je inicijativu i mi smo uporedo počeli da sviramo i mandolinu, nakon što bi završio čas gitare, on bi nam po 20 minuta objašnjavao i mandolinu. Tako smo počeli da sviramo u mandolinskom orkestru „Nokturno“ koji je on formirao u sklopu Muzičke škole „Vida Matjan“. Zavoljeli smo taj instrument i sviramo ga  do sad, ističe Bukilica. Članovi sastava imaju svoje osnovne profesije i muzikom se bave iz ljubavi, te im je želja da svoje znanje prenesu mladima.

Mandolina je žičani instrument, koji je nacionalno muzičko naslijeđe juga Italije, a najviše se svira u Napulju, poznatija kao „napolitanska mandolina“, sa malim „trbuščićem“, koja se često koristi u koncertnim nastupima, kada se sjedi, dok se pljosnata mandolina, nazvana „portugalska“, koju koristi „Škuribanda“, najviše svira zbog toga što je mnogo lakša za držati kad se svira stojeći, objasnio je Petar Bukilica.

Oduševljeni mališani

-Mandolina se sastoji od korpusa (tijela) koji je ujedno i rezonantna kutija, ona ima zadnju ploču, koja služi da formira oblik rezonantne kutije, i prednju ploču, koja rezonira- ima u sebi otvor koji služi za odušak tona. Pomoću žica se stvara ton koji se plastično skuplja u ovoj kutiji i kroz ovu rupu izlazi…Na vratu mandoline su utisnuti metalni pragovi, koji služe za povećavanje osnovnog tona kad sviramo neku žicu. Vrat se završava „glavom“, koja ima čivije za namotavanje žica, zatezanjem čivija štimujemo žice, povisujemo ili snižavamo ton. Na donjoj strani je „kobilica“ koja služi da zategne žice između ova dva kraja. Svira se pomoću trzalice brzim potezima ruke – „tremolo“, čime se dobija osjećaj da ton treperi, vrlo prijatan, karakterističan zvuk, pojasnio je Bukilica i dodao da je mandolina „potomkinja“ starog instrumenta „santura“, porijeklom iz Egipta i Mesopotamije. Od tog instrumenta su nastali skoro svi žičani instrumenti- gitara, tambura, balalajka, dombra, mandolina, mandola… Kod nas se mandolina mnogo koristi u našoj lokalnoj muzici, ovdje dugo vladala Venecija i ona je sobom donijela ovaj instrument koji se ovdje lijepo primio.

Ljubitelji zvuka mandoline imaće prilku da VIS „Škuribanda“ čuju i kao predgrupu benda „Galija“, na koncertu koji je najvaljen povodom Dana opštine Kotor, 21. novembra na Trgu od oružja.

/M.D.P./

Najčitanije