32.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Slovenci razvili uređaj za dezinfekciju novca

Cash-Cleaner

Trojica mladih Slovenaca iz Grosuplja razvili su tokom mjera za širenje novog koronavirusa uređaj koji dezinfekuje do 100 novčanica u minuti.

Inovatori su u dogovorima s nekoliko banaka o korištenju uređaj. U narednih nekoliko dana u jednoj će se banci biti sproveden testni period, rekao je za STA jedan od članova tima, Jean Brezec.

Istraživanje na 230 ljudi pokazalo je da je više od polovine zbog prenosa bolesti novcem, a više od 80 posto je reklo da bi koristilo drugi bankomat ako bi bio osiguran dezinfekovan novac.

– Razvoj tokom coronavirusa predstavljao je brojne izazove. Konstrukciju i dizajn funkcionalnih dijelova i kućišta morali smo neprestano modifikovati i prilagođavati lokalno dostupnim materijalima i proizvodnim procesima. Daljinski rad također je predstavljao prepreku, jer je put do takvog rješenja od nule zahtijevao snažan timski rad, puno testiranja, kolaborativno rješavanje problema i improvizacije, objasnio je Brezec.

Uređaj, nazvan Cash Cleaner, dezinfekuje do 100 novčanica u minuti koristeći UV-C spektar svjetla, tehnologiju koja se koristi za dezinfekciju bolnica, laboratorija, kancelarija i sličnih okruženja.

– Trenutno možemo proizvoditi jedan uređaj dnevno, a veća količina narudžbi omogućila bi nam optimizaciju procesa i mogli bismo proizvesti do 100 uređaja mjesečno, rekao je Brezec za STA.

Na tržištu postoje tri konkurentna rješenja. Jedan je uređaj iz Južne Koreje kreiran u vrijeme epidemije mersa 2012., koji koristi drugačiju tehnologiju.

Najčitanije