13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Splitski hidrografi će izraditi novu nautičku kartu Crne Gore

Perast foto Boka News
Perast foto M.Marusic Boka News

Splitski hidrografi će izraditi novu nautičku kartu Crne Gore kroz projekat CoRE.

Opšti cilj projekta je pridonijeti poboljšanju ukupne zaštite i očuvanja istočnog dijela Jadrana.
Specifični ciljevi su: izraditi novu nautičku kartu sa ažuriranim hidrografskim mjerenjima (plovni putevi / očuvana staništa) i sigurnosne preporuke na temelju istraživanja i prikupljenih podataka, a koji se odnose na promjene obalne granice u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori pod utjecajem erozije i jačine valova; povećati opće znanje dionika projekta o pomorskom dobru (komponenta obale) i održive litoralizacije u prekograničnom području.

Lokacija na kojoj se odvijaju projektne aktivnosti je Dubrovačko-neretvanska županija i crnogorsko primorje. Glavne teme projekta CORE su zaštita mora i pomorskog dobra u pograničnom području Hrvatska-Crna Gora.

Hrvatski hidrografski institut kao korisnik evropskih sredstava će dobiti iznos od 276.196,49 eura, a od toga 223.277,24 eura bespovratnih sredstava. HHI sufinancira projekt u iznosu od 20.687,12 eura dok Sveučilište u Dubrovniku, Institut za more i priobalje (partner u projektu) sufinancira projektu u iznosu od 32.232,13 eura.
Dakle ukupno sufinanciranje u iznosu od 52.919,25 eura.

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i Javno poduzeće „Morsko dobro” će dobiti iznos od 259.869,48 eura, a od toga 220.889,06 eura bespovratnih sredstava. Ukupno sufinanciranje sa crnogorske strane iznosi 38.980,42 eur. Predviđeno trajanje projekta CoRE je 23 mjeseca.

Najčitanije