20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljena nova karta morskih staništa Jadrana

Podmorje – flora i fauna foto public domein

Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja predstavilo je u petak novu kartu morskih staništa, koja otkriva svijet morskih staništa ispod valova u hrvatskom djelu Jadrana.

Cjelovita karta za 51 posto površine obalnih i pridnenih morskih staništa u hrvatskom teritorijalnom moru i epikontinentalnom pojasu izrađena je od 2018. do 2023 u sklopu projekta “Kartiranja obalnih i pridnenih morskih staništa na području Jadranskog mora pod nacionalnom jurisdikcijom”.

Ugovorena vrijednost projekta, provedenog u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. je 11,9 miliona eura, a realizacija će premašiti 98 posto, izvijestilo je Ministarstvo.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović poručio je na predstavljanju u Nacionalnom parku Brijuni da je doprinos svih uključenih u projekt neophodan za prikupljanje ključnih podataka za pametno i održivo korištenje morskih resursa, integralno morsko prostorno planiranje te održivo ribarstvo i turizam.

“Ovo je preduvjet za sustavan pristup održivog korištenja i očuvanja Jadrana, te provedbu optimalnih mjera očuvanja u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže. Tu nećemo stati, nego ćemo nastaviti s ovim projektom da istražimo i imamo kartu morskih staništa za cijeli Jadran pod hrvatskom jurisdikcijom“, naglasio je Filipović.

Podsjetio je da je i premijer Andrej Plenković na klimatskom COP-u 26 u Glasgowu istaknuo hrvatski plan smanjenja emisija ugljika iz morskog dna, poboljšanje stanja očuvanosti i zdravlja ekosustava zaštitom 30 posto Jadrana pod hrvatskom nacionalnom jurisdikcijom do 2030. godine.

“Osigurali smo stotine miliona eura upravo za investicije u očuvanje i obnovu ekosustava te povećanje znanja i dostupnosti podataka o bioraznolikosti, što govori o našoj posvećenosti da očuvamo prirodu Lijepe Naše, ali i sustavno upravljamo našim životnim prostorom u cjelini”, zaključio je Filipović.

Prezentacija karte bila je okosnica završne konferencije “Hrvatska ispod valova” na temu zabrinjavajuće brzine gubitka bioraznolikosti i propadanja ekosustava Jadranskog mora, koja je okupila niz stručnjaka.

Iako je 2004. godine izrađena karta morskih staništa ona je bila izrađena modeliranjem s vrlo malo terenskih podataka u mjerilu 1:100.000. Nova karta izrađena je u mjerilima od 1:5.000 do 1:50.000 u obalnom moru, a u isključivom gospodarskom pojasu u mjerilu od 1:25.000  do 1:50.000.

U terenski rad utrošeno je preko 48.000 radnih sati te predstavlja “prvi pravi pregled što i gdje imamo ispod valova u hrvatskom djelu Jadrana”, kažu u Ministarstvu.

Panel rasprava “O Jadranu za prirodu i ljude” održana je u okviru Završne konferencije na kojoj su sudjelovali predstavnici Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, Zavoda za prostorni razvoj, instituta za turizam i za vode, te Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Izvor:Hina

Najčitanije