10 C
Kotor

Slušaj online radio

Stručni skup „Povratak vinogradarstvu i maslinarstvu u Paštrovićima”

Maslina

Na inicijativu Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni Pijesak”, a u saradnji i organizaciji sa JU Muzeji i galerije Budve i NVU Društvo za kulturni razvoj “Bauo” iz Petrovca na Moru, priređuje dvodnevni stručni skup “Povratak vinogradarstvu i maslinarstvu u Paštrovićima”, koji će se održati 19. i 20. sa početkom u 20.00 časova, u Spomen-domu “Reževići” u Reževićima, saopšteno je iz Društva za kulturni razvoj Bauo.

Skup je posvećen teorijskim, metodološkim i praktičnim aspektima oživljavanja tradicionalnih djelatnosti u paštrovskom zavičaju, s fokusom na vinogradarstvo i maslinarstvo. Posebno interesovanje i dodatan motiv za iniciranjem ovog događaja, razumljivo, pobudile su nove naučne indicije o drevnosti ovdašnjih vinovih loza, kao i njihovim srodničkim vezama s nekim čuvenim svjetskim sortama loze, o čemu će biti više riječi na skupu, kako bi se o tome, prije svega, informisala lokalna zajednica, ali i svi koje data tematika interesuje.

“Istovemeno, zadivljuje nas činjenica da se polako, ali sigurno, sve više domaćinstava (prije svega, pojedinaca-entuzijasta) vraća vinogradarstvu i maslinarstvu, što čak i Opština Budva podržava svojim godišnjim konkursima, od kojih je jedan trenutno u toku. Naravno, sve navedeno biće razmatrano i u kontekstu danas aktuelnih fenomena, poput života s pandemijama, povratka iz grada na selo, organske proizvodnje hrane, održive privrede, ruralnog razvoja, afirmacije malih porodičnih biznisa i, uopšte, unaprjeđenja i diverzifikacije turističke ponude, posebno u paštrovskom zaleđu, s obzirom na nedovoljnu razvijenost istih na teritoriji opštine Budva, koja se i dalje primarno fokusira na tradicionalni turizam (“na pjenu od mora”)”, navodi se u saopštenju.

Prvi dan skupa (petak, 19. avgust, od 20.00h) rezervisan je primarno za stručno-popularna predavanja istaknutih naučnika i stručnjaka iz Crne Gore i inostranstva: prof. dr Miodrag Grbića (uvodničar i moderator), prof. dr Vesna Maraš (predavanje o vinogradarstvu), dr Marija Markoč (predavanje o maslinarstvu), doc. dr Ilija Moric (predavanje o organskoj proizvodnji i agroturizmu) i Danica Mihaljević Davidović (predavanje o agroekologiji pejzaža), nakon čega će uslijediti diskusija s publikom.

Maslina

Drugi dan skupa (subota, 20. avgust, od 20.00h) biće organizovan u vidu svojevrsnog mini-foruma, tj. otvorenog razgovora sa mještanima koji se direktno bave vinograrstvom, maslinarstvom i agroturizmom, kako bi podijeliti svoja znanja, vještine, iskustva i izazove s kojima se susrijeću. Skupom će tog dana predsjedavati i razgovor moderirati prof. dr Pavle R. Anđus i prof. dr Miodrag Grbić, a obratiće se i mr Ljiljana Jocić, rukovoditeljka Sektora za poljoprivredu Sekretarijata za privredu Opštine Budva, koja će bliže predstaviti predmetni opštinski konkurs za podršku poljoprivrednom razvoju. Takođe, nakon zvaničnog programa, uslijediće i degustacija domaćih proizvoda koje će donijeti mještani.

Usljed opštepoznate epidemijske situacije, dvodnevni skup će se održati na otvorenom, na prostranoj terasi Spomen-doma “Reževići”, u istoimenom paštrovskom selu. Spomen-dom je pozicioniran neposredno uz magistralu i manastir Reževići, čiji je nekada bio sastavni dio.

Svi zainteresovani su dobrodošli, ulaz je slobodan, bez prethodne najave!

Najčitanije