11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Zelenika dobija spomen prostor u čast ansambla Bokelji u subotu 20. avgusta

spomen-ploca-Bokelji

Zelenika je bilo mjesto gdje je 1966. godine formiran ansambl Bokelji. Čuvajući i njegujući tradiciju, Zelenika će dobiti spomen ploču i memorijalnu klupu u čast ansambla Bokelji, a okruživaće ih osam oleandera. Finansijer i organizator je mještanin Ilija Vuksanović, a idejni pokretač za dio ovog projekta je mještanka Natalija Preočanin Samardžić.

Svečanost će biti priređena u subotu, 20. avgusta 2022 u 20 sati, na zeleničkoj rivi, a mali memorijalni kompleks otvoriće jedini živi član ansambla Bokelji Lazar Seferović.

U nastavku programa biće priređena modna revija Ane Kovačević pod nazivom Zelenička storija, a potom će Zeleničko veče nastaviti Egzodusi.

Ansambl Bokelji osnovan je u julu 1966. godine u Zelenici. Održao je više od 1 200 koncerata i nastupa na televiziji i radiju, festivalima i raznim manifestacijama. Posebno zapaženi nastupi bili su u koncertnoj dvorani Čajkovski u Moskvi, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, na festivalu Pjesma Mediterana u Budvi, kao i gostovanja u Njemačkoj, Holandiji, Danskoj, Belgiji, Albaniji i Rusiji.

Ansambl je nastupao na Euroviziji i Interviziji. Za TV su snimili 19 samostalnih emisija i četiri TV serije. Snimili su tri long play-a i dvije singl ploče, te više audio kaseta i CD-a. Više puta priredili su koncerte Josipu Brozu Titu, a pjevali su i danskoj kraljici Margaret II.

ansambl-BOKELJI-Hercegnovi

„Bokelji“ su više puta učestvovali na Festivalu najboljih amatera Jugoslavije i Festivalu horova u Nišu, a ostvarili su i tri nastupa na Svjetskom turističkom sajmu u Berlinu. Ansambl je dobitnik Oktobarske nagrade Herceg Novog i brojnih drugih priznanja za njegovanje izvornog bokeškog i crnogorskog melosa, kao i za komponovane pjesme posvećene zavičaju, gradu Herceg Novom i mjestu Zelenici (Ima jedan grad na moru, Zeleničke tihe vale,…).

Najduže su nastupali u sastavu: Dragan Rakić (1.tenor, voditelj klape), Zdravko Vuksanović (2.tenor), Duško Seferović (2. tenor), Neđeljko Lučić (bariton), Mato Vučetić (bariton), Lazar Seferović (bas), Milivoj Perušković (bas), Stanko Macura (bas).

Bolest i smrt voditelja Dragana Rakića 1996. godine zaustavili su dalji uspon ansambla, koji je nastupao još do 2001. godine, a zatim prestao da postoji.

Uspomena na 35 godina uspješnog djelovanja Bokelja ostala je u zapisana u monografiji koju su braća Duško i Lazar Seferović izdali pod naslovom BOKEŠKA SAGA O ANSAMBLU BOKELJI.

Izvor:RTHN

Najčitanije