17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

SZO traži uvođenje moratorijuma na davanje treće doze vakcine

Vakcinacija

Svjetska zdravstvena organizacija je pozvala na uvođenje moratorijuma na davanje treće doze vakcine bar do kraja septembra kako bi se riješila ogromna nejednakost u raspodjeli doza između između bogatih i siromašnih nacija.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, šef Svjetske zdravstvene organizacije, pozvao je zemlje i kompanije koje kontrolišu ponudu doza da odmah promijene kurs i kao prioritet stave manje bogate države.

SZO već nekoliko mjeseci upozorava na rastuću neravnotežu.

Izrael je prošlog mjeseca počeo da nudi treću dozu stanovnicima preko 60 godina, dok je Njemačka najavila da će je početi nuditi od septembra.

Tedros je na konferenciji za novinare rekao da može shvatiti zašto države žele zaštititi svoje građane od prenosivije, delta varijante korona virusa.

“Ali ne možemo prihvatiti da zemlje koje su već koristile većinu globalne opskrbe vakcina koriste još više, dok najugroženiji dijelovi svijeta ostaju nezaštićeni”, rekao je.

“Potreban nam je hitni preokret, od većine vakcina koje idu u zemlje sa visokim dohotkom, do toga da većina odlazi u zemlje sa niskim primanjima.”

SZO želi da svaka država vakciniše najmanje 10 posto svog stanovništva do kraja septembra, najmanje 40 posto do kraja ove godine, a 70 posto do sredine 2022. godine.

Najmanje 4,27 milijarde doza vakcina do sada su date u svijetu.

U zemljama koje Svjetka banka karakterište kao države s visokim prihodima data je 101 doza na 100 osobs.

Ta brojka pada na 1,7 doza na 100 osoba u 29 zemalja sa najnižim dohotkom.

“U skladu s tim, SZO traži moratorijum na novu dozu do barem kraja septembra”, rekao je Tedros.

Najčitanije