23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

The Times: Britanska vlada razmatra elektroničko praćenje migranata

Spašavanje migranata Foto: Stuart Brock / Reuters

Britansko ministarstvo pravosuđa moglo bi problem nedovoljnih kapaciteta za smještaj migranata bez dozvole riješiti elektroničkim praćenjem, izvijestio je The Times, pozivajući se na upućene izvore.

Prema zakonu o nezakonitom doseljavanju, vlada mora ljude koji su nezakonito ušli u Britaniju smjestiti u centrima zatvorenog tipa i deportirati u Ruandu ili drugu “sigurnu” zemlju.

Budući da su smještajni kapaciteti nedovoljni, dužnosnici sada moraju “temeljito pretresti” alternativna rješenja, piše The Times.

Poželjno bi bilo povećati broj centara za smještaj, ali razmatra se i mogućnost elektroničkog praćenja i ukidanja financijske pomoći onima koji se ne javljaju redovno ministarstvu unutarnjih poslova, navodi list riječi izvora u ministarstvu unutarnjih poslova.

– Ministarstvo unutarnjih poslova željelo je od samog početka uvesti mjeru elektroničkog praćenja i smatra je boljim rješenjem od uskraćivanja financijske pomoći, pravno teške opcije koja bi za migrante uključivala prijetnju neimaštine, izjavio je izvor za The Times.

U Britaniju od početka godine stiglo 19 hiljada migranata

Upitan razmatra li se mogućnost elektroničkog praćenja, izvor blizak ministrici unutarnjih poslova Suelli Braverman odgovorio je: “Već primjenjujemo (tu mjeru)”.

Najnoviji podaci ministarstva unutarnjih poslova pokazuju da je od početka godine u Britaniju preko Engleskog kanala stiglo više od 19 hiljada migranata, unatoč obećanju premijera Rishija Sunaka da će “zaustaviti čamce”.

Na kraju lipnja odluku vlasti o azilu čekalo je više od 175 hiljada ljudi, a trošak skrbi popeo se na gotovo četiri milijarde funti (pet milijardi dolara), navodi dpa.

Izvor:Hina

Najčitanije