16 C
Kotor

Slušaj online radio

Hiljade mladih na ulicama Glasgowa štrajkuju za klimu: ‘Velesile nisu ništa učinile po pitanju klimatskih promjena!‘

Glazgov – protest foto AFP

Na kraju prve sedmice svjetske konferencije o klimi (COP26), hiljade mladih izašlo je u petak na ulice Glasgowa optužujući velesile da nisu ništa učinile po pitanju klimatskih promjena koje prijete njihovoj i budućim generacijama.

U glavnom gradu Škotske najavljene su dvodnevne manifestacije kako bi se ukazalo na hitnost rješavanja problema vezanih uz klimu i razorne učinke diljem planeta zbog povećanja temperature uslijed emisija stakleničkih plinova uzrokovanih ljudskom aktivnošću.

“Nadam se da će ovaj dan promijeniti stvari. Nadam se da ćemo moći zasaditi više drveća i imati više životinja. Mislim da svaka osoba može dati neki doprinos”, rekla je 9-godišnja Zara.

Mladi Škoti propustili su danas školu kako bi štrajkali za klimu, a pridružili su im se i mladi pridošli iz ostalih zemalja.

Stanovnici su im davali podršku s prozora i uzduž ulica grada uz transparente s natpisima: “Nema planeta B” i “Ako ne sada, onda kada”.

Šesnaestogodišnja Beth Donaldson došla je na prosvjed s prijateljima kako bi zamjerila svjetskim čelnicima da stalno govore da će djelovati, ali da nikada ne zna koje će to akcije poduzeti.

“Ne radi se tu o njihovoj budućnosti, već o našoj”, rekla je Donaldson.

U Glasgowu su na snazi velike mjere sigurnosti, a konferencija koja se održava pod okriljem UN-a i na koju su stigla izaslanstva iz skoro 200 zemalja, traje do 12.  novembra.

Najčitanije