33 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Potpredsjednik Maslovar podnio ostavku, predsjednik Kusovac čeka…

Opština Tivat – foto Boka News

Potpredsjednik Opštine Tivat Dejan Maslovar (SD), podnio je danas ostavku, zbog nespojivosti funkcije potpredsjednika Opštine sa funkcijom odbornika.

“U narednom periodu Maslovar će biti odbornik u Skupštini Opštine. Shodno Poslovniku o radu SO Tivat, ostavka Maslovara će biti konstatovana na sjednici zakazanoj za petak 16. oktobar”- saopšteno je iz lokalne uprave.

Na sjednici lokalnog parlamenta u petak prvoj radnoj sjendicvi novog saziva izabranog na lokalnim izborima 30.avgusta, pored Maslovarove biće konstatovana i ostavka drugog dosadašnjeg potpredsjednika tivatske Opštine, Ilije Janovića (HGI)  a koju je on takođe zbog nespojivosti funkcija, podnio prošle nedjelje.

I pored velikog gubitka broja glasova i značajnog pada broja osvojenih mandata te partije sa dosadašnjih 17 na samo 11, ostavku još nije podnio predsjedikk Opšptine dr Siniša Kusovac (DPS). Stoga je nova parlamentarna većina koju čine građanske liste Narod Pobjeđuje (NP), Bokeški Forum (BF) i Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat (GB) uz podršku SDP-a , podnijela zvanični predlog za razriješenje Kusovca sa dužnosti predsjedniika Opštine, a što je takođe na dnevnom redu predstojeće sjednice SO. Kusovcu se pored ostaloga, zamjera i to što nije obezbijedio sprovođenje u djelo Stateškog plana razvoja Opštine Tivat za period 2019-2023. kao i što je  „brojnim svojim odlukama nanio nepopravljivu štetu budžetu Opštine Tivat i time onemogućio sprovođenje najbitnijih projekata predviđenih Strateškim planom razvoja Opštine.“

U inicijativi za njegovo razriješenje koju je potpisalo 17 odbornika NP, BF, GB i SDP navodi se i skoro 30 konkretnih projekata iz ovog Plana na kojima „nije učinjeno ništa u periodu implementacije“ i ističe da Kusovac kao predsjednik Opštine „nije obezbjedio uslove, niti preduzeo sve moguće pravne radnje da se izvrši pravosnažna sudska odluka povrata sredstva u iznosu od 1.465.000 eura Opštini Tivat u predmetu „Dalmacijavino“ Split“.

„Siniša Kusovac je opštetio budžet Opštine Tivat za 5,6 miliona eura potpisivanjem protivzakonitog ugovora kojim Opština Tivat odustaje od naplate duga po osnovu komunalnog opremanja zemljišta od kompanije Adriatic Marinas, nije pravovremeno sačuvao sredstva u iznosu od oko 1,9 miliona eura koja su zarobljena i izgubljena stečajem Atlasmont banke, enormnim zapošljavanjem i angažovanjem službenika i namještenika u Opštini Tivat bez stvarne potrebe, po partijskom ključu, proouzrokovao je štetu koja se mjeri milionskim iznosom na godišnjem nivou.“- piše u obrazloženju zahtjeva nove skupštinske večine u Tivtu za smjenu gradonačelnika Kusovca.

U novom saziv u So Tivat vlast čine NP sa 13, BF sa 2 i GB sa jednim odborniko, ,a natpolovičnu većinu im obezbjedjuje jedan odbornik SDP koja se opredijelila da ne uđe u vlast sa svojim kadrovima, već da joj daje podršku u SO. Opoziciju sačinjavaju do sada vladajuće tivatske partije DPS sa 11, te SD i HGI koje imaju po dva odbornika.

Kandidat za novog predsjednika Opštine Tivat koji bi takođe trebao da bude izabran na sjednici SO u petak je nosilac izborne liste NP, Željko Komnenović.

Izvor:S.L.

Najčitanije