16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatska akcija i Goran Božović: Bili smo ključni faktor reforme trule administracije i smanjenja javne potrošnje

GB i TA

Došlo je vrijeme da upoznamo javnost sa ozbiljnim i realno ostvarivim programom koji smo pripremili za bolji Tivat, ali i da istaknemo rezultate koji su postignuti dominantno, a neki čak isključivo našim hrabrim i odgovornim zalaganjem u protekle dvije godine. Počećemo sa jednim od najvećih i najodgovornijih poduhvata i jedinim zabilježenim slučajem te vrste u javnoj administraciji Crne Gore – RACIONALIZACIJA ORGANA UPRAVE,  kaže se u saopštenju Gorana Božovića, kandidata na listi TIVATSKA AKCIJA I GORAN BOŽOVIĆ – ČASNO I ODGOVORNO ZA BOLJI TIVAT – JER SMIJEMO I UMIJEMO – MIRKO KOVAČEVIĆ.

Da bi sanirali katastrofalno stanje zatečeno u budžetu, minus 3,5 miliona eura u sred ekonomske krize prouzrokovane pandemijom covid-19, nakon preuzimanja vlasti u oktobru 2020. godine, bilo je nužno izvršiti hitne rezove u javnoj potrošnji, a svakako najznačajniji je reorganizacija i racionalizacija lokalne uprave. Pod našom koordinacijom odlučno je smanjen broj zaposlenih u  lokalnoj upravi za oko 40%.

Ukinuti su svi nezakoniti ugovori masovno korišteni za vrijeme bivše DPS-SD-HGI vlasti. GODIŠNJA UŠTEDA U BUDŽETU PO OVOM OSNOVU JE SKORO  MILION EURA! U avgustu 2020. godine na platnom spisku Opštine Tivat bilo je oko 230 lica,  dok je danas na neodređeno vrijeme zaposleno samo 117 lica.

Svi zaposleni koji su otpušteni – a bili su zaposleni na neodređeno vrijeme – u skladu sa zakonskom procedurom finansijski su obezbijeđeni u trajanju od godinu dana. Dobili su 12 mjesečnih plata (6 mjeseci plata dok su bili neraspoređeni (nijesu radili) + 6 bruto plata u vidu otpremnine). Dobili su i naknadu za neiskorišćeni godišnji odmor, a mnogi i novčane pomoći po raznim osnovama dok su bili neraspoređeni. Većina otpuštenih je prethodno bila u radnom odnosu manje od godinu dana, na probnom radu, zapošljena u godini korone, lokalnih i parlamentarnih izbora, neki zapošljeni bukvalno i nakon izbora, isključivo partijski.

Njihove žalbe i tužbe su odbijene čime je dokazana ispravnost i zakonitost postupka racionalizacije, uprkos neefikasnom radu državnih organa. Ukinuto je partijsko zapošljavanje i kreiran ambijent za selekciju kadrova u skladu sa kompetencijama. U međuvremenu je zapošljeno svega nekoliko lica uglavnom uskostručne profilacije koji su suštinski nedostajali (arhitekte, građevinci, pravnici sa pravosudnim ispitom).

Na našu inicijativu je ukinuta upotreba službenih vozila u privatne svrhe u organima uprave. Nijedan funkcioner ne koristi službeno vozilo 24 časa kao što je to bilo za vrijeme bivše DPS-SD-HGI vlasti kada je 6 funkcionera koristilo službeno vozilo 24 časa, a građani Tivta plaćali sve troškove po tom osnovu, pa čak i gorivo, pranje vozila, parking. Ukinuta je svaka moguća vrsta zloupotrebe službenih vozila. Jedno vozilo je vraćeno VIK-u, a po jedno dato na korišćenje JU Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju i Upravi policije OB Tivat. Otkazana je upotreba 4 garažna mjesta po cijeni od 1,300.00 eura godišnje, plaćana iz čistog hira i kompleksa funkcionera prethodne vlasti. Samo ušteda goriva za službena vozila u prošloj godini iznosila je preko 25% u odnosu na posljednju godinu bivše DPS-SD-HGI vlasti.

Goran Božović

Skandalozno stanje zatečeno je i kada je u pitanju korišćenje mobilne telefonije na račun Opštine Tivat. Zatečeno je konkretno 123 korisnika mobilne telefonije u organima uprave Opštine Tivat, a mjesečni račun iznosio je i do 2,500.00 eura! Nekim službenicima građani Tivta su plaćali i po dva telefona, a koliko je apsurdno i bahato trošenje naših para govori i činjenica da je službeni mobilni telefon imalo lice zaposleno na telefonskoj centrali! Isključivo našim zalaganjem i realizacijom posla raskrinkan je i blokiran ovaj javašluk, te je broj korisnika sveden na manje od 60 (toliki broj zbog terenskih radnika – komunalna inspekcija, policija i služba zaštite), dok mjesečni račun sada iznosi oko 400 eura, što predstavlja uštedu od preko 80%, odnosno oko 20 hiljada eura na godišnjem nivou, samo kada je u pitanju mobilna telefonija u organima lokalne uprave.

Čim je prestala potrošnja na prekobrojnu, trulu i neefikasnu administraciju, korupciju, lične i pratijske interese, budžet je stabilizovan i spreman za brojna kapitalna ulaganja.

Kao što smo bili odlučni nosioci ovih krajnje nepopularnih, ali nadasve ispravnih i odgovornih odluka, istim žarom ćemo nastaviti u pravcu daljeg rada na povećanju efikasnosti javne administracije, stalnoj modernizaciji i profesionalizaciji.

Radićemo ubrzano na razvijanju e-uprave na lokalnom nivou, na digitalizaciji usluga organa uprave. Moramo maksimalno iskoristiti razvoj informacionih tehnologija i staviti ga u službu lakšeg zadovoljavanja potreba stanovništva. Jedan od projekata biće unaprjeđenje i modernizacija Sistema 48 – veoma korisnog servisa za prijavu i rješavanje komunalnih problema građana, kaže se u saopštenju.

Pokazali smo da SMIJEMO I UMIJEMO! Goran Božović

Kandidat na listi TIVATSKA AKCIJA I GORAN BOŽOVIĆ – ČASNO I ODGOVORNO ZA BOLJI TIVAT – JER SMIJEMO I UMIJEMO – MIRKO KOVAČEVIĆ

Najčitanije