19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

TO Bar prva u Crnoj Gori razvila elektronsku aplikaciju za prijavu boravka gostiju i naplatu boravišne takse

TO Bar prva u Crnoj Gori razvila elektronsku aplikaciju za prijavu boravka gostiju i naplatu boravišne takse
TO Ba

Turistička organizacija Bar predstavila je mobilnu aplikaciju za prijavu boravka gostiju i naplatu boravišne takse, koju je razvila u saradnji sa IT kompanijom Oblak.

To je prva takva aplikacija u Crnoj Gori, koja će, očekuju u TO Bar, olakšati posao svim izdavaocima privatnog smještaja na teritoriji opštine Bar, a procjenjuje se da ih je između pet i šest hiljada. Aplikacija je dostupna na platformama Google Play i Apple store, pod nazivom “RegistracijaBoravka.”

– Mogu slobodno reći da je ovo revolucija u poslovanju Turističke organizacije, koja će u mnogome olakšati funcionisanje turističke privrede. Drago nam je što smo prvi u Crnoj Gori, a nadam se da će sve turističke organizacije ovaj program preuzeti – kazao je direktor TO Bar Danilo Orlandić, na prezentaciji mobilne aplikacije.

Orlandić je istakao da je mobilna aplikacija za prijavu boravka gostiju jako bitna stvar za opštinu Bar, kao i sve turističke poslenike koji gravitiraju na tom području.

– Suština te aplikacije jeste da privatni stanodavci i sve ostale kategorije koje dolaze kod nas u turističke biroe, to više neće morati da rade. Ubuduće će moći samo da instaliraju aplikaciju na telefon i putem kreditne kartice da plaćaju svoje obaveze – rekao je Orlandić.

Prema njegovim riječima, u prethodnih mjesec dana rađena je test faza.

– Sada je došlo vrijeme da možemo da kažemo da aplikacija funkcioniše, da zadnjih deset-12 dana imamo ozbiljne tokove novca koji se kreću ovim putem i vjerujem da ćemo umnogome svima olakšati posao – kazao je Orlandić.

On vjeruje da ubuduće više neće biti čekanja i redova ispred turističko informativnih biroa, te da će se aplikacija intenzivno koristiti.

– Kada sam prethodne godine preuzeo Turističku organizaciju Bar, vidio sam da neke stvari trebamo dodatno unaprijediti. Glavna stvar je upravo bila uvođenje ove aplikacije – rekao je Orlandić.

Andrija Brajković iz IT kompanije Oblak istakao je da je prva i osnovna funkcionalnost mogućnost prijave gosta.

– Pored čina prijave, koji je suština ove aplikacije, imamo još jedan, ne manje bitan momenat, koji se odnosi na plaćanje boravišne takse. Ovo je prva aplikacija u Crnoj Gori koja omogućava plaćanje boravišne takse putem mobilnog telefona. Više nema potrebe da se donosi novac u gotovini na pultove, niti da se uplaćuje putem pošte, banke ili e banking. Dovoljan je mobilni telefon i debitna ili kreditna kartica – pojasnio je Brajković.

Brajković je prisutnim izdavaocima privatnog smještaja detaljno pojasnio korišćenje aplikacije, dok iz TO Bar naglašavaju da je samo neophodno doći u njihove kancelarije radi otvaranja naloga.

Najčitanije