26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

U đardinu peraške tradicije

U đardinu peraške tradicije

Klapski koncerti, već 20 festivala, almanasi LIRICA i čuvena knjiga o Ludviku Kubi, uz preko 700 klapskih partitura pjesama iz Boke, su već poznata zaostavština MFK Perast. Ove godine, u planovima za  XXI MFK Perast, pripremaju nekoliko vrijednih projekata a prvi  je uspješno realizovan  6. marta u  restoranu Đardin u Perastu, kao donatorsko veče prijatelja festivala. Očekivano – u duhu čuvanja kulturne baštine.

Za 50 zvanica, pripremljen je poseban jelovnik bokeških delicija po sačuvanom dokumentu iz 1881. god. Tada je, na svom briku „Pjerino“ kapetan Vlado Ivelić iz Risna za zvanice iz luke Santa Cruz na Kubi, priredio prijem dostojan probirljivih gurmana.

Povodom Dana žena, u peraškom Đardinu je , između klasičnih bokeških jela, bilo i luštičkog pršuta, ribljih pašteta, školjaka i priloga, bokuna lešo i gradelane ribe, oriza i biža sa parmezanom, pa jagnjetine sa salatom, bokeški zeleni prilozi i miješani sir… Na kraju voće i peraška torta, a sve uz izvanredan Chardonnay iz vinarije Savina- Herceg Novi. Šef kuhinje je uz pohvale ipak priznao da „nije mogao naći tatarski majonez, kremonski senf i tivatski Marzamin“ ali mu niko nije zamjerio.

U đardinu peraške tradicije

Goste je pozdravila predsjednica NVO MFK Perast, Tina Braić-Ugrinić, a Biserka Milić je u nekoliko odlomaka ispričala „Pustinjaka“ – priču o Kati Kalfić i Antu Sloviću. Mladi glumci Radovan Vujović i Klara Milošević su čitali pisma tragično zaljubljenih, nakon čega je klapa Incanto otpjevala i „Molitva Gospi“.

Uz klapske pjesme, pa zatim interpretacije Dua Sanja i Mija, gostima je predočen plan aktivnosti   XXI MFK Perast koji će se održati 9-11. septembra. Kao poseban uspjeh festivala, izvršni direktor Milan Kovačević je istakao inicijativu, započetu krajem 2020.god. o formiranju dječjih sastava u 13 muzičkih škola širom Crne Gore.

„Sa radošću Vam mogu saopštiti da je naš projekat „Fašinada“ zaživio, da se  već u 10 muzičkih škola formiraju „klapice“ i započinju probe po 36 partitura koje smo pripremili za djecu i poslali im u našoj LIRICI br.9. Sredstva koja smo prikupili Vašim donacijama pomoći će i taj program.  Zaista cijenimo Vašu podršku koja nam puno znači   u ovoj godini  pune neizvjesnosti. “- kazao je Kovačević.

Najčitanije