20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U Rijeci virtualni karneval s više od 70 karnevalskih skupina


Riječani spontano organizirani karnevalsko druženje foto HINA

Virtualni Riječki karneval koji se zbog epidemioloških mjera održava umjesto tradicionalne povorke, počeo je u podne pozdravima meštra Tonija i kraljice karnevala Dore Pilepić, a nastavljen je predstavljanjem više od 70 karnevalskih grupa u programu Kanala Ri i na YouTube kanalu.

Više od 70 karnevalskih skupina pripremilo je maštovite kratke filmove i predstavljanja – “Sušački duhi”, “Nevera s Kvarnera”, “Znanstvenici”, “Pom-F-Ri”, maškare iz Herceg-Novog, “Lošinjski karneval”, maškare iz talijanskog grada Estea,  “Lako ćemo”, maškare iz slovenskog Ptuja, “Krimejski feštari”, “Drivenička mesopusna parada,” itd.

Središtem grada prošlo je nekoliko karnevalskih skupina, a na Korzu se samoinicijativno okupilo još maškara.

Maškare je iz televizijskog studija pozdravio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, kazavši da ima razloga i za tugu i za veselje.

“Za tugu jer bi, da nema pandemije, s meštrom Tonijem na čelu karnevalske kolone prošao maškaranu rutu središtem grada, a za veselje jer dio ljudi ipak nije zaboravio tradiciju Riječkog karnevala, te ih je stotinjak samoinicijativno došlo, a poštuju mjere i većina je maskirana”, rekao je.

Na pitanje o svojim najboljim maskama tijekom višegodišnjeg gradonačelničkog mandata, riječki gradonačelnik Obersnel je najboljima ocijenio maske Jovanke, Obelixa i zatvorenika.

Nakon virtualnog karnevala, Obersnel će navečer ponovno od maškara preuzeti ključ grada.

Direktor riječke Turističke zajednice Petar Škarpa kazao je tijekom prijenosa da se ove godine nastojalo održati tradiciju, pa su karnevalske skupine pozvane da se predstave kratkim filmovima, što je veći dio skupina, njih oko 70 posto, i učinio.

Ovogodišnji Riječki karneval počeo je 17. siječnja, trajat će do 17. veljače, a zbog epidemije koronavirusa znatno je skromniji i prilagođen je epidemiološkim mjerama.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije