19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

U svijetu se obilježava Dan žena

Kamelija

U svijetu se danas obilježava 8. mart, Međunarodni dan žena, nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena.

Indeks rodne ravnopravnosti za Crnu Goru, koji je prvi put izračunat prošle godine u cilju mjerenja nejednakosti i praćena napredka u domenu rada, novca, znanja, vremena, moći i zdravlja, pokazao da je Crna Gora ostvarila niži rezultat od prosjeka članica Evropske unije (EU).

Istraživanje je pokazalo da je većina zaposlenih u sektoru obrazovanja žene oko 76 odsto, ali da se na rukovodećim mjestima u većini nalaze muškarci oko 63.

Zaposlene žene, kako se navodi, suočavaju se sa nizom diskriminatornih praksi na radnom mjestu, dok se majčinstvo i dalje svrstava u jednu od najčešćih prepreka za napredovanje u poslu, zadržavanje ili uopšte dobijanje radnog mjesta.

Istraživanja ukazuju da se na intervjuima za posao, žene i dalje suočavaju sa pitanjima o bračnom statusu.

Prvi nacionalni Dan žena obilježen je 28. februara 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama nakon deklaracije koju je izdala Socijalistička partija Amerike.

Kao međunarodni dan žena, osmi mart prihvaćen je 1917. godine.

Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obilježavati Međunarodni dan žena.

Povodom 8. marta u EU info centru u Podgorici danas će biti održana javna debata „Ravnopravna, zaštićena, osnažena? Stanje ženskih prava u Crnoj Gori“, .

Javnu debatu organizuju Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Centar za ženska prava i EU info centar, a u cilju isticanja pitanja osnaživanja žena u Crnoj Gori.

Nakon debate, biće održan tradicionalni Ženski marš kroz centar Podgorice, u organizaciji Centra za ženska prava.

Ženski parlament raspravljaće danas o položaja žena u kontekstu usvajanja Rezolucije o pravima žena na Zapadnom Balkanu.

Izvor:Mina

Najčitanije