21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Uništeno stotinu palmi, dendrohirurgija bez rezultata

Mladost Bijela

Na području hercegnovske opštine do sada je uklonjeno oko sto palmi koje je napao crveni (palmin) surlaš (Rhynchophorus ferrugineus).

Najveća koncentracija surlaša je evidentirana kod Dječjeg doma Mladost u Bijeloj, u Meljinama, Parku Boka, Zelenici i Savini, u krugu Instituta Igalo. U krugu Bolnice u Meljinama propalo je preko 40 palmi, koje je uništio surlaš ili su stradale u nedavnom nevremenu kada je pijavica poharala taj kompleks.

To je utvrđeno nakon pregleda feromonskih klopki čiji je cilj praćenje leta, dinamike populacije surlaša radi pravovremenog sprovođenja mjera tretiranja palmi i praćenja efikasnosti primijenjenih mjera.

Dendrohirurgija kao jedna od mjera u borbi sa crvenim surlašem nije dala rezultate i sve te palme moraće biti uklonjene nakon ljetne sezone. Između ostalih biće uklonjena stabla četiri palme kod Crkve Svetog Mihaila na trgu Belavista u Starom gradu.

Na drugoj strani hemijsko tretiranje za sada se pokazalo uspješnijim. Preko 360 palmi na javnim površinama je pet  puta hemijski tretirano, saopšteno je iz lokalne uprave.

Kao prevencija i zaštita zdravih palmi koristi se injektiranje – ubrizgavanje insekticida u srž palme.

Cijena injektiranja jedne palme iznosi 130 eura. Ovom metodom tretirano je oko 130 zdravih palmi: u Parku Boke, luci Škver, kod zgrade Carine u Zelenici, Omladinskom parku u Igalu, kod kružnog toka u Meljinama i na drugim mjestima. Jednokratni tretman ovom metodom košta oko 130 eura po palmi.

Palmin surlaš

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja putem tendera, posao injektiranja palmi povjerilo je kompaniji “Zožeta” iz Herceg Novog .

Podsjećamo da crveni surlaš, opaki štetni oganizam živi u unutrašnjosti palme. Larve se hrane u tkivu najmlađeg lišća, a u stablu prave tunele i šupljine. Liječenje je moguće, ističu stručnjaci, samo ako se stabla hemijski tretiraju u najranijem stadijumu razvoja ovog parazita.

Na području opštine je oko 2.500 palmi kojima prijeti napad crvenog surlaša, koji posljednjih godina hara Mediteranom.

Izvor:S.Kosić

Najčitanije