24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Veslači Reprezentacije Srbije 56 dana na pripremama u Bokokotorskom zalivu

Idealni uslovi za veslački sport – Boka Kotorska

Spoj planine, zaliva i mora idealan za veslanje



Ekipa veslača – kandidata za juniorsku i kadetsku reprezentaciju Srbije, odrađuju pripreme za predstojeća svjetska i evropska takmičenja u veslanju. Smješteni su u hotelu “Galija” na Glavatima, sa čije obale i kreću sa veslanjem kroz Bokokotorski zaliv.

– Bili smo ovdje 20 dana u decembru, 16 dana u januaru i sada još 20 dana, sve do 25. februara. Pripremamo se za Evropsko juniorsko prvenstvo koje se održava krajem maja u Poljskoj, Svjetsko prvenstvo će da bude u Kanadi, tako da, vjerovatno, ako budu vredjeli za medalju ili za ulazak u finale, odrediće se i jedna ekipa za Kanadu. Poslužilo nas je vrijeme, veslali smo više nego očekivano, cijele zime, kaže trener Miloš Džudić za Boka News.

Za veslački sport povoljna je mirna voda, jer kada duva bura ili jugo, onda je nemoguće veslati, po kiši i može, ako nije prejaka, ali taj spoj planine i mora je jako dobar, objašnjava trener.

Idealni uslovi za veslački sport – Boka Kotorska

-Uspijevamo dobro da ih umorimo tako  što osvajaju okolne vrhove, najbliže nam je Vrmac, ali smo išli i ka Njegušima gore, radili smo serije stepenice na tvrđavi i serpentine nam dobro dođu za kondicionu pripremu. Trening je vrlo zahtjevan, s obzirom da je veslanje jedan od najnapornijih sportova, kako prihološki, tako i ritmički, to je jedini sport u kome se krećete “u rikverc” i ne vidite cilj, ali zato vidite protivniku leđa, ako ste brži od njega. Sada treniraju veslanje 11 puta po kilometar ipo, inače trka se održava na 2000 metara, to je olimpijska distanca, tako da je to spoj izdržljivosti, brzine, eksplozivnosti, taktike, ritmike, svega ima tu. Dovoljno je dugačko da bude naporno. Ovoga puta krećemo od ove lokacije na Glavatom do rta Tre sorele, generalno radimo kraće distance, u decembru i januaru smo radili preko 20 kilometara, od Kotora do ostrva Gospe od Škrpjela okolo i nazad, zahtjevno i dugo, kaže Džudić.

Džudić i Ivković prate veslače sa obale

Upoznat je sa informacijom da je u Orahovcu, Kotor, osnovan VK “Plava zvijezda”, ali do sada nismo imali prilike da se upoznamo sa aktivnostima njegovih članova.

Idealni uslovi za veslački sport – Boka Kotorska

U ekipi su veslači Jovan Marinković, Luka Maričić, Lazar Živanović, Lazar Đurđević, Sergej Čipak, Milan Stevanović, Milan Cvetković, Marko Jančikin, Todor Samouković, Miloš Lavirac, Pavle Durković, Marko Latinović, Stefan Đurđević i Vanja Gosić, koje je selektor Aleksandar Ivković odredio na osnovu očekivanih planova i programa rada u okviru njihovih klubova. Pripremaju ih treneri Luka Đorđević iz VK “Smederevo”, Stevan Stojanović iz VK “Grafičar” i Miloš Džudić, trener VK “Crvena Zvezda”. Jedina djevojka među njima je 17-godišnja nova nada Anka Milićević, koja nije u reprezentaciji, nego na kondicionim pripremama u okviru VK “Crvena Zvezda”. Ovo je treći ciklus priprema Reprezentacije.

/M.D.P./

Najčitanije