14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Vratimo pokradene kamene parapete – ishodi ankete

Poštovani čitaoci, zahvaljujemo vam na velikom odazivu, aktivnom učešću i poslatim fotografijama u anketi Vratimo pokradene kamene parapete koju je sproveo naš portal.

Rezultati pokazuju da se za devastaciju i sadašnji izgled kamenih parapeta: nesavjesni građani smatraju odgovornim 30%, lokalna vlast 5%, a da zajedničku odgovornost za ovakvo stanje snose i neodgovorni građani i lokalna vlast, smatra najveći broj čitalaca, 65%.

Što se tiče načina na koji bi se mogla suzbiti krađa kamena sa parapeta, 29% čitalaca smatra poboljšanjem rasvjete, 47% postavljanjem kamera, a 52% čestom kontrolom inspekcijskih organa.

Na pitanje: “Možete li navesti primjer devastacije kamenih parapeta u vašoj opštini?“ dobili smo više interesantnih odgovora, koji ukazuju na činjenicu da je ovaj problem jako izražen kako u Boki Kotorskoj tako i njenom zaleđu.

Parapeti Kotor – Njeguši – foto čitaoci

Tako su, osim na putu Kotor-Tivat, navedeni primjeri krađe kamena s parapeta i na putu od Risna prema Ledenicama, zatim u Dobroti, na putu Kotor – Njeguši, Troica -Vrmac, kroz Donji Grbalj, ili kako javljaju čitaoci:

„Od Đenovića do Bijele možete vidjeti srušene parapete koje niko nije otuđio, jednostavno su ih srušili ugostitelji jer su smetali za prilaz njihovim ugostiteljskim terasama ili zakupljenim plažama!

Đenovići – foto čitaoci

Na pitanje: „Da li ste se obraćali nadležnima zbog krađe kamena?“ samo  20% čitalaca je odgovorilo potvrdno.

Popunjavanjem ankete doprinjeli ste da naš medij zajedno sa vama pokuša uticati na lokalnu vlast i nadležne državne organe da se detaljnije pozabave ovim pitanjem.

Parapeti Tivat – Kotor – foto čitaoci

Naši novinari trenutno rade na prikupljanju dodatnog materijala i odgovora na pitanja upućenih nadležnim opštinskim organima, kao i JP Morskom dobru koje je nadležno u zoni morskog dobra za očuvanje i održavanje kamenih parapeta.

Podržavajući angažovano novinarstvo, vjerujemo da će rezultati ankete kao i završni članak koji planiramo objaviti u skorije vrijeme, ponovo učiniti ovu temu aktuelnom, pomoći podizanju svijesti i odgovornosti građana, kao i rješenju ovog dugogodišnjeg problema.

Podsjetimo,  osim što su dio autentične graditeljske baštine, kameni parapeti duž puteva kroz Boku Kotorsku i širom Crne Gore, predstavljaju sigurnosne branike koji već dugi niz godina nestaju usljed krađe kamenih ploča. Devastacija je posebno uočljiva  na putu  od Tivta do Kotora koji vodi preko Lepetana i Veriga.

Krađe se često dešavaju pod okriljem noći, pa kamen koji je decenijama odolijevao moru, soli i zubu vremena, odnose pojedinci kako bi uljepšali svoje fasade, ograde, đardine. Ponekad kamene ploče završe i u moru pod naletom vandala, kao što je slučaj na vrhu Veriga.

Mnoge parapete širom Boke Kotorske je saniralo JP Morsko dobro, ali problem nije riješen.

Najčitanije