33 C
Kotor

Slušaj online radio

WHO: Prisutna je ‘šokantna neravnoteža‘ u distribuciji cjepiva protiv koronavirusa

WHO

“Šokantna neravnoteža” prisutna je u distribuciji cjepiva protiv koronavirusa diljem svijeta, a većina zemalja nema dovoljno doza kojima bi se cijepili zdravstveni djelatnici i rizične skupine, kazao je u petak direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Više od 700 milijuna doza cjepiva iskorišteno je diljem svijeta protiv bolesti covid-19, međutim, njih 87% upotrijebljeno je  u zemljama s visokim ili srednje visokim dohotkom, dok su zemlje s niskim prihodima primale samo 0,2%, izjavio je.

“U prosjeku, u zemljama s visokim dohotkom cijepljena je gotovo svaka četvrta osoba. U državama s niskim primanjima, od više od 500 ljudi, cijepljena je jedna osoba”, rekao je Tedros.

Inicijativa COVAX isporučila je gotovo 38,4 milijuna doza cjepiva u 102 zemlje, diljem šest kontinenata, šest tjedana nakon što je krenula s distribucijom zaliha, priopćili su u četvrtak Savez za cjepiva GAVI i WHO. Cilj je ove godine isporučiti više od 2 milijarde doza, no inicijativa se trebala suočiti i s kašnjenjima.

“Nadamo se da ćemo cijepljenje moći nadoknaditi u travnju i svibnju. Problem nije u isporuci cjepiva od strane COVAX-a, već u nabavi istoga”, konstatirao je Tedros, osuđujući slabu ponudu.

Nakon izvještaja o stvaranju krvnih ugrušaka kao posljedice cijepljenja, mnogi su počeli sumnjati u AstraZenecino cjepivo, dosad glavni COVAX-ov oslonac u borbi protiv pandemije.

Australija je u petak priopćila da je naručila više vrsta cjepiva kao alternativu za AstraZenecino, a Hong Kong je odgodio isporuku doza zbog zabrinutosti u vezi mogućeg vrlo malog rizika od nastanka rijetkih krvnih ugrušaka.

Seth Berkley, čelnik GAVI-a, na pitanje pregovara li COVAX o dodatnim dozama cjepiva koje neke države ne žele, odgovorio je da se anglo-švedski lanac opskrbe “pokupio”.

Nadao se da će se s vremenom poboljšati opskrba AstraZenecinog cjepiva za koju je zaslužan Indijski serumski institut, čije se doze sada čuvaju za suzbijanje ubrzane epidemije.

“Dok zemlje odlučuju kojoj će vrsti cjepiva dati prioritet, čime će određene doze postati pristupačnije, mi ćemo pritom pokušati osigurati da te doze budu dostupne bez kašnjenja, ako su zemlje spremne to učiniti”, rekao je Berkely.

Izvor:Hina

Najčitanije