8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Za Dranik iz Crmnice kažu da je bolji i od parmezana

Rendani sir – foto Shutterstock

Nastojaću da se više posvetim svom novom proizvodu, vrlo zanimljivog ukusa, nešto slično parmezanu, jer prodaja ide odlično. Uz izuzetan kvalitet sira koji imam, biće to sigurnost u ovom poslu, kaže Nikola Gojnić, vlasnik male farme koza u selu Brčeli u Crmnici.

Gojnić kaže da od prodaje kozjih proizvoda sasvim pristojno živi i veoma je zadovoljan svojom zaradom. Počeo je da se bavi kozarstvom prije par godina. Imao je devet muznih koza, a sada ima 25 i isto toliko jaradi, a očekuje da se vrlo brzo taj broj jarića poveća jer će se par koza uskoro ojariti.

O kozarstvu nije puno znao, ali je poslušao savjete iskusnih stočara. Napravio je objekat, prihvatio preporuke za sastavljanje kvalitetnih obroka za ishranu koza.

– Svi znamo koliko je kozje mlijeko zdravo, naravno i sir i meso. Takođe, smatram da ovim treba da se bave i mlađi, i verujem da ima onih koji bi to i voljeli – navodi on.

Ova domaća životinja ne traži nikakve posebne uslove u vezi sa smještajem. Zato je potrebno izgraditi objekat koji će je zaštiti od sunca, kiše i jakih vjetrova, i to je sasvim dovoljno.

– To sam riješio na najbolji način. Uskoro ću početi da zidam i sušaru za kastradinu. U međuvremenu sam kupio vakumirku, tako da vakumiram sir i zadovoljan sam plasmanom. Dobro se prodaju i surutka, mlijeko, sir, a dešava se i da sve proizvode prodam. Sve poslove uglavnom sam završavam jer mi je supruga zaposlena. Tokom godine se isključivo hrane na ispaši blizu kuće, jer hrane imaju u izobilju. Međutim, sada su u objektu, ne puštam ih u pašu jer ima i mraza. Uberem im po malo zelene trave koje još ima, prinesem i bršljana, sijeno obavezno i žitarice, ječam i pšenicu. Oni koji uzgajaju koze dobro znaju da su to specifične životinje, i da pažljivo biraju biljke koje će da jedu – kaže Gojnić.

Kao i svim stočarima i njemu je poskupljenje stočne hrane zadalo glavobolju.

– Za mene je to veliki minus, jer je skuplje za po par eura po vreći. Zbog toga do sada nisam poskupljivao svoje proizvode, i neću još, mada, kako pratim društvene mreže, vidim da mnoge moje kolege to rade. Sir je kod nekih proizvođača pošao na 12 eura, mlijeko na 1,80. Sir dajem i dalje po cijeni od deset eura, mlijeko 1,50, dok surutka košta euro. Poznato je da je surutka ljekovita i da pomaže djeci koja su oboljela od bronhitisa, imaju lošu krvnu sliku ili slab imunitet, a dobra je i za one koji se izlažu većim fizičkim aktivnostima, jer sadrži dosta vitaminima, proteina i aminokiselina. Proizvode plasiram u jednoj prodavnici u Budvi i u restoranu u Podgorici. Mušterije su zadovoljne, i ko jednom kupi i proba vraća se ponovo – kaže naš domaćin.

Sir – foto Shutterstock
Odrani suvi sir
– Novi proizvod sam nazvao “dranik”, odnosno odrani suvi kozji sir. Dakle, stari sušen sir koji se grebucka jednom napravom za te potrebe, koju sam takođe sam napravio. Ono što me raduje je činjenica da su oni koji su probali i kupili izuzetno zadovoljni, i kažu da je čak bolji od italijanskog parmezana. Počeo sam to da pravim u avgustu prošle godine, mada se zna da se pravi parmezan pravi od kravljeg mlijeka. Jedan kolega iz Danilovgrada, koji je držao koze skoro 20 godina, kaže da još nije čuo da je neko uspio da od kozjeg mlijeka napravi jedan takav proizvod. Eto, ja sam u tome, ipak uspio. Grebe se sir desetak dana, i kako se osuši stavljam u kesice, pakujem i prodajem po 100 grama. Treba mi dva i po kilograma sira za kilo ovog proizvoda. Kilogram prodajem 25 eura, a kesica od 100 grama je 2,50. I prolazi dobro. Nastojaću da se više posvetim ovom proizvodu i da ga brendiram. Uz izuzetan kvalitet sira koji imam, bilo bi to za sigurnost u ovom poslu – zaključuje naš sagovornik.
Izvor:Dan

Najčitanije