13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Znate li šta smijete da unesete preko hrvatske granice u šengenski prostor?

Granični prelaz Karasović foto Boka News

Ulaskom u šengenski prostor Hrvatska je ušla u zonu slobodnog kretanja robe i ljudi u 27 zemalja članica. Podignute su rampe na granicama sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom, dok na graničnim prelazima sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom na snazi ostaje stari režim prelaska, a kontrola spoljnih granica je pojačana. Takođe postoje i ograničenja stvari, vrijednosti i proizvoda koje možete nositi sa sobom kada ulazite u Hrvatsku iz zemalja koje nijesu u šengenskom prostoru.

U Hrvatsku iz Srbije, BiH, Crne Gore i ostalih zemalja koje nijesu članice EU i Šengena, ne smijete sa sobom nositi meso ni mliječne proizvode. Međutim, smijete da ponesete ograničenu količinu voća i povrća te jaja, proizvode od jaja i meda, piše Dnevnik.hr.

Preko granice možete prenijeti „druge proizvode životinjskog porijekla“ kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, do dva kilograma po osobi.

Dopuštene su i ograničene količine ribe i ribljih proizvoda, tako jedna osoba može unijeti 20kg „svježih proizvoda ribarstva bez utrobe ili pripremljenih ili prerađenih proizvoda ribarstva“ ili jednu ribu po osobi.

Za biljne proizvode, što uključuje voće i povrće i bilje, potreban je fitosanitarni certifikat o zdravlju bilja, kojim se potvrđuje da proizvod nije zaražen određenim nametnicima.

Dozvoljeno je najviše dva kilograma mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i najviše dva kilograma hrane za kućne ljubimce.

Nosite li meso ili mliječne proizvode koje nijeste prijavili, oni će proizvodi biti zaplijenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčanom kaznom ili čak kazneno gonjeni.

Alkohol, duvan, gorivo, parfemi

Preko granice možete unijeti četiri litre vina i 16 litara piva te sveukupno jednu od ovih kategorija: jedan litar jakog pića s više od 22 odsto alkohola (npr. votka ili džin) ili jednu litru etilnog alkohola s 80 odsto alkohola ili dva litra „pojačanog“ vina (npr. šeri ili porto) ili pjenušavo vino.

Kod unosa duvana moguće je prenijeti 40 cigareta ili 20 cigarilosa ili 10 cigara ili 50 g duvana. Možete kombinovati bilo koje od tih proizvoda, ali ne smijete premašiti ukupnu dopuštenu količinu.

Možete nositi drugu vrijednu robu poput parfema, ali u maksimalnoj vrijednosti do 300 eura po putniku ili 430 eura po putniku koji putuje vazdušnim ili morskim putem.

Uz gorivo koje se nalazi u vašem rezervoaru, možete nositi najviše 10 litara goriva u gepeku. Ovo pravilo se primjenjuje na sve vrste motornih vozila.

Gotovina

Ukoliko preko granice mislite da ponesete više od 10.000 eura u gotovini morate ih prijaviti carinskim tijelima podnošenjem obrasca EU-a za prijavu gotovine. Ako to ne učinite ili je prijava neispravna ili nepotpuna, možete dobiti kaznu.

Bez ograničenja

Preko granice bez ograničenja i prijave idu sve vrste hljeba, kolača, keksa i termički obrađenih i trajnih pekarskih proizvoda. Mogu se prenijeti i čokolade i slatkiši, tjestenina i rezanci, takođe termički obrađeni i bez mesnih proizvoda, kao i koncentrati supe i poboljšivači ukusa.

Imajte na umu da carinska tijela na spoljnim granicama Šengena mogu sprovoditi pojedinačne provjere, kao i provjere prtljaga i vozila.

Najčitanije